Havneby tester ny løsning på oversvømmelser: - Nu er vi sikret

Mobile diger skal sikre Juelsminde mod oversvømmelse. Juelsminde er et af i alt ti områder, som er i særlig risiko for at blive oversvømmet.

Når DMI næste gang varsler forhøjet vandstand, så vil der blive lagt 300 meter gule, mobile barrierer op omkring havnen i Juelsminde. Dermed håber Hedensted Kommune, der har indkøbt de mobile diger, at de kan forhindre havvandet i at løbe ind i byen.

Juelsminde er en af i alt ti danske byer, som Miljøministeriet har udpeget, hvor der er særlig risiko for oversvømmelser. Derfor vedtog kommunen i 2015 en plan, der skal sikre, at byen fungerer, hvis havvandet stiger til en højde på 1,80 meter – og det mener kommunen nu er klaret med de mobile diger.

- Byens vitale funktioner er sikret med det her, forsikrer Lene Tingleff (V), der er formand for det tekniske udvalg i Hedensted Kommune.

Sikrer 1000 husstande

Fredag blev de mobile diger demonstreret på havnen i Juelsminde, hvor de skal forhindre, at omkring 1000 husstande i byen oversvømmes.

- Vi har valgt den mobile løsning, fordi vi på den måde er mere fleksible. Det er en meget stor investering, hvis vi skal lave diger hele vejen rundt. Det kan godt være, det kommer, men så skal vi virkelig tænke os godt om, hvordan vi får det lavet. Nu lægger vi ud med nogle fleksible, mobile løsninger, siger Lene Tingleff (V) om valget af de mobile diger.

- Fordelen ved de mobile diger frem for en mere permanent løsning er, at vi ikke har investeret i noget forkert, når vi skal begynde og arbejde med den permanente løsning, supplerer Per Nørmark, der er leder af Natur og Miljø i Hedensted Kommune.

Hedensted Kommune er den første kommune i landet, der vælger at forsøge og beskytte en by for oversvømmelse ved hjælp af mobile diger. Derfor var repræsentanter fra andre kommuner også til stede ved demonstrationen af diget. Indtil videre er det kun en midlertidig løsning for havnebyen. 

- Hvis vi kigger 30-40-50 år ud i fremtiden, så er der eksperter, der spår, vi får brug for mere, siger Lene Tingleff. 

Prøv selv billedet nedenfor:
Før: Hvis Hedensted Kommune ikke sikrer kommunen op til 1,80 meter, så risikerer det blå område af Juelsminde at blive oversvømmet.
Efter: Nogle ejendomme vil ikke være beskyttet af den nye mobile løsning. De områder er her markeret med rød.