Hedensted har udryddet 50.000 rotter

Siden 2010 har Hedensted Spildevand udryddet mere end 50.000 rotter. Især brugen af de intelligente rottefælder har vist sig at være effektiv.

I 2010 besluttede Hedensted Spildevand at optrappe krigen med højteknologiske rottefælder i kloakkerne. Det nye våben har foreløbig kostet mere end 50.000 rotter livet.

- Fælderne er meget effektive, og vi kan se, at i de områder, hvor vi sætter de højteknologiske fælder ned i kloakkerne, der reducerer vi rotteanmeldelserne kraftigt, forklarer driftsleder Steen Hummelgaard fra Hedensted Spildevand i en pressemeddelelse.

Hedensted Spildevand har investeret i 330 elektroniske rottefælder, de såkaldte WiseTraps. De registrerer rotternes bevægelse og kropsvarme og udskyder et bundt dræbende spyd med stor kraft og brækker knogler og rygsøjlen på rotterne. Spyddene trækkes herefter op, og den døde rotte skylles ud med kloakvandet.

- Det helt afgørende ved fælderne og en effektiv bekæmpelse er, at de er i stand til at give os tilbagemeldinger ude fra kloakkerne. De er integreret med et såkaldt WisePlan overvågningssystem, hvor vi via computere har overblik over drift, status og hele tiden kan følge med i, hvor mange rotter, der er dræbt og af hvilke fælder. Den viden betyder, at vi ved nøjagtig, hvornår en fælde skal flyttes i forhold til den udarbejdede bekæmpelsesplan, forklarer Steen Hummelgård.

Hedensted Spildevand udarbejder løbende bekæmpelsesplaner, hvor de mest rotteplagede områder bliver ryddet. Og når et område er ryddet for rotter, bliver de beskadigede kloakrør renoveret og lukket af med fælder strategiske steder, så rotterne ikke kommer igen og ødelægger de renoverede kloakrør.

Se hvordan WiseTrap fungerer i denne video som WiseConDK har delt på YouTube: