Hedensted Kommune er under opsyn

Hedensted og 16 andre kommuner har så dårlig økonomi, at staten har bedt dem om at gøre rede for, hvordan de vil få penge i kassen.

Ældre, skoler og daginstitutioner kommer under sparekniven, når en lang række kommuner skal rette op på deres historisk dårlige økonomiske tilstand.

Det mener eksperter og Kommunernes Landsforening ifølge dagbladet Politiken, efter at nye tal afslører et rekordstort antal kommuner i økonomiske problemer.

Som hovedregel skal kommunerne have 1000 kroner i kommunekassen per borger, men i 2009 levede 17 kommuner, deriblandt Hedensted, ikke op til det krav, viser tal fra Indenrigsministeriet. Det betyder at op til hver sjette kommune risikerer at komme under opsyn.

I 2008 var kun otte kommuner i samme situation, og så sent som i 2005 fandtes der slet ingen kommuner, der kæmpede så hårdt med
økonomien.

Ingen mulighed for indtægt

Det er bekymrende, mener kommunalforsker Roger Buch, der forudser, at kommunerne i yderste konsekvens vil opleve, at de har en embedsmand fra Indenrigsministeriet siddende på skulderen.

- Tidligere har nogle kommuner tjent mange penge på salg af byggegrunde, men det salg er gået helt i stå. Skattestoppet låser skatteindtægterne, og der er begrænset mulighed for brugerbetaling. Indtægtssiden er låst. Eneste anden mulighed er besparelser, og for at det skal hjælpe markant på økonomien, skal store udgiftsområder som skole-, ældre- og daginstitutionsområdet rammes, siger Roger Buch til Politiken.

Det er en opfattelse, der deles af Kommunernes Landsforenings cheføkonom, Jan Olsen.

I løbet af 2009 oplevede 41 af landets 98 kommuner, at deres kassebeholdning faldt med mindst 25 procent. En række af kommunerne har allerede genåbnet deres budgetter for 2010 og varsler besparelser med det samme.