Heksemuseum i Ribe ser dagens lys

Årets korteste dag nærmer sig, og for hekse er solhverv forbundet med mange sagn og overtro - I Ribe er de snart klar til at fortælle heksens historie.

Heksemuseet kommer til at ligge i et gammelt renæssancehus fra 1580’erne. Det er en del af det bygningskompleks, som Sydvestjyske Museer ejer i midten af Ribe i Sortebrødregade 5.

Heksemuseet skal ikke blot fortælle den lokale heksehistorie, selv om den ellers er barsk nok, siger museumsdirektør Flemming Just til TV SYD.

Ambitionen er at skabe et europæisk museum, fordi hekse- og trolddomsforfølgelser var så udbredt i mange lande i 15- og 1600-tallet. Hermed vil de mange udenlandske gæster i byen også få en stor oplevelse.

Med tanke på den drabelige historie, hvor alene i Danmark blev 50.000 mennesker - flest kvinder - brændt, halshugget og dræbt på anden vis, og at Danmarks nok mest berømte heks Maren Spliid kom fra Ribe, så er det er oplagt med et Heksemuseum i byen.

Maren Spliid, en velhavende og respekteret kvinde gift med den lokale skræddermester og kroejer Laurids Spliid , blev i 1637 anklaget for at være heks.

 

Retssagen mod hende er en af de bedst beskrevne og kendte hekseprocesser i Europa, og kom til at vare i hele 4 år, før Maren Spliid under tortur i Blåtårn i København erkendte sin skyld som heks, og bliver brændt på bålet som den sidste heks i Ribe i 1641 på Galgebakken uden for byen.

 

-Sydvestjyske Museer skal bruge ialt 10 millioner kroner til etablering af heksemuseet - til dato har vi modtaget i alt 8.5 millioner kroner fra fire fonde.

Senest har vi fået 6 millioner kroner fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, så samlet set ser der rigtig fornuftigt ud, fortæller en glad museumsdirektør for Sydvestjyske Museer.

 

Flemming Just håber på, at museet kan åbne dørerne i 2017.