Hemmelig loge betalte V-ministers valgkamp

Da tidligere skatteminister Peter Christensen (V) i 2011 blev genvalgt til Folketinget, var det med økonomisk støtte fra en hidtil ukendt erhvervsklub, der arbejder for lavere skat. Det skriver Avisen.dk.

Klubben ved navn Foreningen for Et Stærkt Syd- og Sønderjylland gav et ukendt beløb over 20.000 kroner til Venstre i Peter Christensens valgkreds, Aabenraa. Det viser dokumenter, som Avisen.dk har fået aktindsigt i.

- Der er en åbenlys interessekonflikt i, at en erhvervsklub, der vil have lavere skatter, bidrager økonomisk til en skatteministers valgkamp, siger Roger Buch, ph.d. i statskundskab og ekspert i partistøtte ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole til Avisen.dk.

- Men det virkeligt groteske er, at på trods af lovgivningen om åbne partiregnskaber, kan en sådan støtte foregå i det skjulte. Som politiker blotter man sig også for mistanke om, at sådanne foreninger får noget for pengene, siger han.

Peter Christensen, der i dag er Venstres finansordfører, afviser at stille op til interview om hans tilknytning til foreningen og dens bidrag til hans valgkamp.

Partiforeningen fik pengene

Erhvervsklubbens økonomiske bidrag til Peter Christensen er blevet givet via Venstre i Aabenraa, viser dokumenterne. Bidraget blev givet i 2010, men gik til ministerens folketingsvalgkamp i 2011. Formanden for Peter Christensens valgkreds, Leif Andersen, fortæller:

- Det er blandede erhvervsfolk, der ønsker at støtte os. De har valgt at støtte Peter Christensen, fordi de har tillid til ham og mener, at han fører den rigtige politik for dem, siger han til Avisen.dk og fortæller, at klubben minder om en loge:

- Peter Christensen kommer med nogle indlæg til erhvervsfolkene, så de ved, hvad de støtter. De repræsenterer mange virksomheder, siger han om foreningen, som han mener har eksisteret i 4-5 år.

Formanden for erhvervsklubben hedder Sune Wæsel, tidligere landskasserer i Venstres Ungdom, hvor han har siddet i bestyrelse med nuværende folketingsmedlemmer Søren Pind, Peter Christensen og Troels Lund Poulsen.Sune Wæsel ønsker ikke at stille op til interview, men skriver i en mail til Avisen.dk:

- Foreningen arbejder for at fremme en debat i Syd- og Sønderjylland, der understøtter markedsorienterede tiltag, færre offentlige byrder på borgere og virksomheder og en strammere kontrol med de offentlige udgifter.

Foreningens navn figurerer tilsyneladende kun ét eneste sted - nemlig i Venstre i Aabenraas egen ansøgning til kommunen om at få offentlig partistøtte i 2011.

Avisen.dk har fået aktindsigt i ansøgningen, og her fremgår det, at den lokale partiforening har fået en pengegave på mindst 20.000 kroner fra ?Foreningen Et Stærkt Syd- og Sønderjylland, c/o Sune Wæsel."

Erhvervsklubben er efter eget udsagn ikke knyttet til et bestemt parti. Alligevel er det de færreste politikere i Syd- og Sønderjylland, der har hørt om den. Ud over Venstre i Aabenraa kender ingen andre borgerlige partiforeninger i hverken Aabenraa, Tønder, Sønderborg eller Haderslev til klubben, viser Avisen.dk's research.

- Artiklen i Avisen.dk