Her er den politianmeldte læges klagesager, som regionen ”glemte” at spørge til

Den udenlandske kirurg, som Region Syddanmark nu har politianmeldt for dokumentfalsk, var involveret i flere alvorlige klagesager, før han blev ansat.

Den nu 45-årige litauiske læge, som i 2011 blev ansat af Region Syddanmark til at arbejde på hospitalet i Svendborg, var i forvejen kendt i Region Nordjylland for en række skader på patienter.

Dokumenter fra Sundhedsstyrelsen, som TV SYD har fået aktindsigt i, viser, at ortopædkirurgen allerede efter to års arbejde på Thisted Sygehus i perioden 2007 til 2009 havde været involveret i 8 klagesager.

Halvdelen af klagesagerne førte senere til kritik fra Sundhedsvæsenets Diciplinærnævn.

  • I den første sag fra 2007 fandt nævnet det kritisabelt, at lægen ikke gjorde nok for at fritlægge en nerve ved en operation for en seneknude på hånden.

  • I en sag fra 2008 fandt nævnet lægens behandling kritisabel i forbindelse med undersøgelse af et underarmsbrud ved et barn.

  • I endnu en sag fra 2008 fik lægen nævnets kritik for ikke at anvende en korrekt skrue ved en operation ved et ankelbrud.

  • Mens lægen i den fjerde sag fra 2009 får kritik for sin journalføring i forbindelse med behandling af en springfinger hos en patient. I samme sag får lægen også kritik for sin behandling af en infektion i patientens finger.

Overlæge: Kontrol er vigtig

Ifølge TV SYDs oplysninger havde lægen før sin ansættelse i Svendborg forsøgt at blive ansat på OUH i Odense, men efter OUH undersøgte lægens baggrund hos den tidligere arbejdsgiver i Thisted, besluttede OUH sig i første omgang for ikke at tilbyde ham arbejde.

Alligevel blev den 45-årige læge få måneder senere ansat på et andet af regionens sygehuse, nemlig i Svendborg. Her arbejdede lægen blandt andet i den fælles akutmodtagelse. En aktindsigt til TV SYD dokumenterer, at han her fik en månedsløn på 51.446 kroner plus pension.

Senere blev han via sin ansættelse i Svendborg alligevel overført til Odense, hvor lægen får kritik for endnu en fejlbehandling af en patient. Forløbet har nu gjort, at alle læger skal oplyse, om de er involveret i aktuelle klagesager, før de kan ansættes på afdelinger under OUH.

- Vi har netop indført den nye regel for at minimere risikoen for den slags uheldige forløb. Ofte går der mellem 1-2 år, før en klagesag er afgjort i Diciplinærnævnet, men derfor kan vi godt spørge kandidater, om der er klagesager på vej, forklarer ledende overlæge på OUH, Niels Dieter Röck til TV SYD.

I alt har lægen fået kritik for seks patientbehandlinger fra Sundhedsvæsenets Diciplinærnævn.

Den 45-årige udenlandske læge ønsker ikke at udtale sig til TV SYD.