Her er mindretallets udfordringer

Mindretallet skal passe på, de ikke lukker sig om sig selv. Sådan lød et af de få kritikpunkter, der kom frem i debatten om mindretallet, hvor deltagerne overvejende bød ind med roser.

Debatten om mindretalet blev holdt på mindretallets hjemmebane i prestigebyggeriet A. P. Møller skolen i Slesvig, men mindretallet skal bekymre sig lidt mere om udebanen, altså Danmark, ifølge Dansk Folkepartis Martin Henriksen.

- Det danske mindretal skal passe på, at de ikke lukker sig om sig selv. De skal være åbne over for det land, de tilhører, sagde Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti og medlem af Sydslesvigudvalget.

Blandt panelets øvrige deltagere, skulle man lede længe efter kritikken. Flere gange blev det fremhævet, hvor godt det er både for Danmark og Tyskland, at mindretallet bliver beskyttet, som det gør. Men Martin Henriksen kom også med en advarsel til mindretallet.

- En del danskere har opfattelsen af, at det ikke er så dansk hernede. Og når mindretallet så siger: Det er bare fordi, I ikke har forstået, hvad det handler om oppe nordpå, så risikerer man altså at skyde sig selv i foden, sagde Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti og medlem af Sydslesvigudvalget.

Både sprog, identitet og økonomisk støtte blev diskuteret, og på sprogområdet kom der også en opfordring, som mindretallet kan tage til sig.

- Rammen for at være et mindretal må være sproget og kulturen, og her mener jeg, at det danske mindretal burde gøre mere, sagde forhenværende redaktør på Der Nordschleswiger Siegfried Matlok i debatten.

Du kan gense debatten her på siden.