Her er ugens gratis sommeraktiviteter

Trylleri, sang, natur og kultur. Denne uge byder på gratis fornøjelser for både små og store.

Ferie kan til tider blive en dyr fornøjelse i entré og alt det, der ellers hører til. Derfor har TV SYD samlet en oversigt over nogle af de gratis arrangementer, du kan finde i Syd- og Sønderjylland den kommende uge, der er helt sikkert noget for enhver smag.

Brætspil på Sønderborg Bibliotek.
Brætspil på Sønderborg Bibliotek.

Tirsdag får de- til 16-årige mulighed for at lave deres eget brætspil på Sønderborg Bibliotek. Søren Jønsson har arbejdet som spildesigner i 15 år. Med simple midler guider han de unge på vejen mod at lave deres egne spil. Billetterne er gratis, men skal hentes fra bibliotekets hjemmeside. Det hele foregår tirsdag fra klokken 10 og fire timer frem.  

Den genfundne bro ved Brædstrup.
Den genfundne bro ved Brædstrup.
Foto: Morten Rasmussen / Scanpix

Onsdag er der linet op til magi på Bramming Bibliotek, Sct. Knuds Allé, Bramming. Lasse Frederiksen mikser trylleri, klovneri og godt humør til fornøjelse for børn og voksne. Arrangementet starter 10.30.

Onsdag er der også mulighed for at komme på en guidet tur ved Den Genfundne Bro, der i 2013 blev genopdaget efter at have været gemt væk af en dæmning i mange år. På turen får du historien om Gudenåen, jernbanen og selvfølgelig arbejdet med at få sat broen i stand. Jesper Sandgaard fra Horsens Kommune er guide, når turen starter klokken 16. Mødestedet er på parkeringspladsen ved Den Genfundne Bro, Vestbirkvej 2, Brædstrup. 

Vejers Strand får besøg af kampvogn og pansrede køretøjer. Der er mulighed for at se dem køre, få et kig indenfor og tage en snak med besætningen. Det er Hærens Kampskoles Køretøjs Historiske Samling, der kører maskinerne i stilling. De pansrede køretøjer ankommer onsdag klokken 16 og trækker sig tilbage torsdag klokken 14.

Sommer ved Søen ved Koldinghus
Sommer ved Søen ved Koldinghus
Foto: Knud Erik Christensen

Torsdag kan du blive klogere på Aabenraas søfartshistorie med en tur gennem byens skipperkvarter, hvor der fortælles om sejlskibsværfterne og kaptajnernes eventyrlige rejser i hele verden. Mødested er hos Museum Sønderjylland-Kulturhistorie, H.P. Hanssens Gade 33, Aabenraa. Turen starter klokken 19. 

Slotssøen ved Koldinghus danner rammen, når Folkeklubben spiller op til "Sommer ved søen" torsdag fra klokken 19 til 22 ved Slotsøbadet. Der er mulighed for både at få stillet sult og tørst i boderne på stedet.

 
 
Foto: Johnny Madsen, Scanpix

Fredag tænder Rømø Sommerbibliotek op under de kreative sjæle, når de fra 12-17 holder workshop, hvor børnene kan dekorere deres egne små lanterner med decoupage. Så kan de forhåbentlig lune sommeraftner på terrassen lige får en knivspids ekstra hygge. Stedet er Lakolk Butikscenter, Vesterhavsvej.

Visens Skib lægger til kaj i Aarø Havn fredag klokken 20. Skibets besætning stævner ud i den danske vise- og sangskat, publikum er velkommen til at synge med. 

 
 
Foto: Ina Clausen, TV SYD

Lørdag er der guidet gåtur langs Farre bæk. Her vil Bo Levesen fra Vejle Kommune fortælle om naturen i området. Turen starter med picnic, hvor Engmarksgården står for kød til grillen, mens du selv står for tilbehør, service med mere. Til slut er der mulighed for, hvis lysten er der, at blive en del af en ny kogræsserforening.  Turen starter 17.30 på Enmarksgården, Engmarksvej 3, Give. Tilmelding er mulig hos Britta Edelberg, Grønt Forum, Vejle Kommune. bried@vejle.dk / 29125234.

Hele familien får mulighed for at blive klogere på dyrelivet under vandet ved Trelde Næs lørdag fra klokken 13 til 16. Anført af naturvejleder og havbiolog, Søren Larsen, der medbringer waders, rejenet og vandkikkert, er der mulighed for at fange rejer og fladfisk, og hvad havet ellers byder på, tilsat spændende fortællinger. Fangsten slippes løs igen bagefter. Mødested er ved Trelde Næs Strands blå flag, Trelde Næsvej 290.

Listen er ikke udtømmende, men blot et lille udpluk. Har du lyst, kan du også selv gå på opdagelse på hjemmesiden Kulturnaut.