TV der bevæger dig

Her kan ét parti få absolut flertal

I disse kommuner kan der blive absolut flertal ved dette kommunalvalg. Foto: Simon Svanes Jensen, TV SYD

I fire af de 14 kommuner TV SYD dækker er der mulighed for absolut flertal. I de tre kan Venstre sætte sig tungt på magten. I en kan det blive Socialdemokratiet.

I Varde og Billund lykkedes det Venstre ved kommunalvalget i 2013 at få absolut flertal i de to byråd. Dog forlod venstremanden Ulrich Kristensen partiet i marts i år, og meldte sig ind i Radikale Venstre, som han også stiller op for ved dette valg.

Begge kommuner er traditionelt stærke Venstre-kommuner, og spørgsmålet er om de også ved dette valg vil kunne sætte sig tungt på magten.

Et parti har absolut flertal, når de har mere end halvdelen af mandaterne i en kommunalbestyrelse. 

Læs også Fanø slår stemmerekord

Under konstitueringen af kommunalbestyrelsen behøver et parti med absolut flertal ikke at gå sammen i en koalition med andre partier eller lister for at få borgmesterposten. Så vil partiet selv sidde på det nødvendige flertal for, at kunne bære sin politik igennem i byrådet.

Kan Bjerregaard og co. få absolut flertal?

Socialdemokratiet fik ti mandater ved sidste kommunalvalg i Fredericia. Med støtte fra venstrefløjspartierne SF og Enhedslisten kunne Jacob Bjerregaard hænge borgmesterkæden om halsen.

Êt mandat mere, så har Socialdemokratiet 11 ud af 21 pladser i Fredericia byråd og dermed absolut flertal.

Der er dog et men ved Folketingsvalget i 2015 var Dansk Folkeparti populære, og DF fik hver tredje stemme i Fredericia. Dansk Folkeparti fik omkring hver tiende stemme til Kommunalvalget i 2013. Det betød, at DF fik 3 mandater og senere ét mere, da Inger Nielsen gik fra Konservative og over til DF.

Læs også Kaos i Vejle: Stemmeurne har stået ulåst i otte timer

Partiet har fået ny spidskandidat i Karsten Byrgesen. Om blandingen af den nye dreng i klassen og det gode valg i 2015 smitter af på Kommunalvalget må aftenen vise. 

Intet tyder dog på, at Bjerregaard og Socialdemokratiet er blevet mindre populære de seneste fire år, så spørgsmålet er: Får Jacob Bjerregaard absolut flertal ved dette valg?

Koldings Jørn Pedersen er en populær borgmester

I Kolding satte Venstre sig tungt på byrådspladserne ved valget i 2013, hvor de fik 43,5 procent af alle stemmerne, og Venstre kunne sætte sig på 12 af 25 pladser i byrådet, hvor Jørn Pedersen kunne hænge borgmesterkæden om halsen. 

Jørn Pedersen er en populær borgmester, som har en tæt alliance med Dansk Folkeparti med Søren Rasmussen (O) i spidsen, og han hjalp med sine tre mandater Jørn Pedersen ved valget i 2013, og sikrede ham endnu en periode som borgmester.

Spørgsmålet er om Jørn Petersen kan sikre sit parti absolut flertal i Kolding Kommune ved dette valg?

 

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden