Her laves hærværk mod Bjørn Nørgaards værk

To mænd har brækket en af figurerne på Bjørn Nørgaards værk, Menneskemuren, i Lunden i Horsens. Hærværket skete ved 23-tiden torsdag - og er video-filmet.

Menneskemuren er et af Bjørn Nørgaards hovedværker. Værket blev skabt i 1982 til en nordisk udstilling, som skulle rundt i USA.

Brækkede figur af

Overvågningen viser, at den ene af to mænd kravlede op på kunstværket kl. 23.11. Han tog fat i en af personerne på værket - og figuren knækkede af. Den faldt til jorden og blev ødelagt.

Kort efter forlod de to mænd stedet.

Kan repareres

Museumschef Claus Hagedorn-Olsen oplyser, at værker formentlig kan repareres. Men han kan umuligt sige, hvad det vil koste.

- Det er katastrofalt. Det er rigtig, rigtig ærgerligt, at mennesker ikke kan respektere, at nogle ting kun skal ses. Vi sætter kunstværket op til glæde for mennesker i området. Ikke for at det skal udsættes for hærværk, siger han til Horsens Folkeblad.

Hærværket er anmeldt til politiet. Ifølge museet er der gode muligheder for at identificere de to unge mænd på video-overvågningen. Der er både total-billeder og nærbilleder.

Menneskemuren kom til Horsens for et par år siden. Værket er udlånt i 75 år af Statens Museum for Kunst, som ejer værket. Det blev indviet for to år siden.

Globaliseret kunst

Menneskemuren er et 14 gange 5 meter stort monument, hvis menneskefigurer rummer talrige referencer til den internationale kulturhistorie.

Samtidig med at de i vidt omfang samler de tematiske og figurative tråde i Bjørn Nørgaards produktion. Værket blev skabt til en stor nordisk udstilling, der i 1982 fandt sted på Guggenheim Museum i New York og siden turnerede rundt i hele USA. Bjørn Nørgaard valgte dengang at tage udgangspunkt i den nation, der havde inviteret ham, og skabte sit bidrag ud fra en opfattelse af USA som et sted, hvor alle kulturer mødes.

- Man kan sige, at det er et stykke tidligt globaliseret kunst ? det kunne man kalde det i dag. Det hele er en del af vores kulturarv, og det er ideen med de forskellige figurer og teknikker, fortæller han. (Kilde: Horsens Kunstmuseum)