Hils på den nye medarbejder: Stille Robot

Sygehuset i Aabenraa har fået en ny medarbejder, som ikke skal have tisse- eller kaffepauser. Det er ikke Dovne Robert - men Stille Robot, som kører med blod.

Robotten er blevet et dagligt syn på gangene på sygehuset i Aabenraa. Den tuller næsten lydløst rundt og gør ikke meget væsen af sig.

I første omgang skal de bruges til transport af især blodprøver. Robotten finder selv rundt på sygehuset - og kræver ikke så meget andet end lidt strøm.

Aflaste

Senere skal robotterne også bruges til andre patientnære formål. F.eks. at køre rundt med sengetøj, medicin og mad.

Men robotter vnder frem i sygehusvæsenet, siger udvalgsformand Poul Erik Svendsen,Region Syddanmark til TV SYD. Flere steder bruges robot-teknologi på operationsstuerne.

I Aabenraa er det ikke tanken, at robotterne skal hjælpe (eller erstatter læger). De skal i første omgang aflaste laboranter og plejepersonale.

Træd til side...!

Transportrobotten - kaldet TUG - er allerede udbredt i USA. Den kan selv finde vej på sygehuset, tager uden assistance elevatoren mellem etagerne og ved, hvem den skal give adgang til det, den transporterer.

Robotten kan f.eks. køre med haste-transporter fra Fælles Akutmodtagelsen (FAM) til Laboratoriet. Derfor henstiller Sygehus Sønderjylland til gående at vise hensyn og træde til side. Robotten kan godt selv finde ud af at køre uden om menneskerne og andre forhindringer, men det tager lidt tid at regne ud. Og det kan forsinke blodprøven...

Kun på prøve

Robotten er kun på prøve frem til sommer. Det sker bl.a. for at teste, hvordan mennesker trives med de automatiske kolleger.

Transport-robotter skal ikke mindst bruges på de nye sygehuse, som bygges.

- Fremfor lagre og depoter, lægger Sygehus Sønderjyllands fremtidige logistikkoncept op til, at de rette ting skal være på rette sted på det rette tidspunkt, siger Søren Aggestrup, lægelig direktør. Det giver behov for oftere transport og mere transport af mindre partier af f.eks. ting og prøver.