Hjemme igen efter jagten på Moby Dick

Skonnerten Activ er kendt fra Museumshavnen i Flensborg. Den er hjemme igen efter sin medvirken  i en ny filmatisering af romanen om den hvide hval. 

Skonnerten sejler med igen i år, når startskuddet lyder til Rom-regattaen. Men ellers får besætningen travlt med at sejle mod nord til nye projekter ved Grønland.

Film til en halv milliard

Skonnerten er lige kommet hjem fra en længere rejse til Middelhavet, hvor den har været med i en ny filmatisering af Herman Melvilles roman "Moby Dick".

Det har været et stort projekt til omkring 500 millioner kroner med flere af de store stjerne i hovedrollerne.

William Hurt spiller rollen som kaptajn Ahab, der er så besat af at harpunere den hvide kaskelot Moby Dick, at han til sidst ender i en kamp på liv og død, hvor hensynet til besætningen træder i anden række. Donald Sutherland er også med, og Ethan Hawke og Gillian Anderson.

Kaptajn Ahabs skib

Activ har været maskeret som kaptajn Ahabs skib. Skipper Jonas Bergsøe siger, det har været en spændende tur. Flensborg Avis oplyser, at kaptajnen i morgen fortæller om film-indspilningen ved et foredrag, Museumshavnen har arrangeret.

Kaptajn Bergsøe vil blandt andet fortælle, at Activ blev bygget om for at ligne en hvalfanger. Optagelserns skulle foregå i løbet af fire måneder ved årsskiftet 2009/10.

Optagelserne fandt sted ved Malta i Middelhavet, fordi der her er nogle store tanke, som kan bruges til forsøg med større skibe.

Tre kopier af Activ

Der blev bygget tre kopier af Activ, og det endte med, at alle tre blev ødelagt i simulatoren.

En af optagelserne skulle bl.a. vise det øjeblik, da den hvide hval vædrer kaptajn Ahabs skib. Det blev gjort ved at sende en store betonklods ind i skibsskroget.

I simulatoren blev der lavet stormvejr, kæntringer og undergang. Besætningen på Activ var statister og havde skrevet under på, at de ikke ville barbere sig i tre måneder før optagelserne begyndte.
 
I dag er Activ tilbage, hvor den blev bygget i 1950'erne - på Svendborg Træskibsvært. Den bliver bragt tilbage til sit oprindelige udseende, før den skal ud på nye eventyr. Den skal blandt andet til den grønlandske østkyst, hvor der bliver lavet tv-optagelser.
 
Activ er det sidste træskib, der er bygget til sejlads ved Grønland. Den ejes i dag af arkitekt Volkwin Marg, der bor i Hamborg.

Her på siden er en link til forfilmen om "Moby Dick". Filmen bliver bl.a. vist i fem afsnit på tysk tv. Den første film om den hvide hval blev indspillet i 1954 med skuespilleren Gregory Peck i hovedrollen som kaptajn Ahab.

link til Moby Dick - Link til trailer om ny film