TV der bevæger dig

Hjemmelavet ret førte til masseindlæggelse

Foto: John Melin, TV SYD

11 ældre mennesker blev i weekenden indlagt med mistanke om pølseforgiftning. Nu er årsagen fundet.

Læs også Musetest bekræfter pølseforgiftning

Fødevarestyrelsen har arbejdet på højtryk for at finde ud af, hvad der var årsag til at seks mennesker fik botulisme, også kendt som pølseforgiftning, i sidste weekend. I alt var 11 personer indlagt.

Ifølge en pressemeddelelse fra Fødevarestyrelsen var det en hjemmelavet ret, der var årsagen til forgiftningen. Det viser undersøgelser fra Statens Serum Institut og DTU Veterinærinstituttet

- Der har været arbejdet på højtryk for at finde kilden til det meget alvorlige og ulykkelige sygdomsudbrud, vi så sidste weekend. Undersøgelser af rester af mad fra et privat middagsselskab peger på, at kilden til sygdom var en hjemmelavet ret, siger beredskabschef i Fødevarestyrelsen Nikolas Hove i en pressemeddelelse,

Undersøgelserne viser også, at intet tyder på, at giftstoffet er kommet fra fødevarer, der har været til salg i butikken.

Sidste fredag var en gruppe tidligere arbejdskollegaer på 80 år samlet til brunch og efterfølgende frokost. Det var ved frokosten, at den hjemmelavede mad blev serveret. Der var blandt andet hønsesalat og kaviarrand på menuen.

I løbet af lørdagen blev flere personer indlagt med symptomer på pølseforgiftning, som der normalt kun er 0-2 tilfælde af om året i Danmark.

Læs om, hvordan du kan undgå botulisme her.

Læs også Rasmus udskrevet efter mistanke om forgiftning: Vi spiste ost, pålæg og syltetøj

BOTULISME (PØLSEFORGIFTNING)

Botulisme er en sjælden sygdom, der forårsages af giftstoffer (toksiner) fra den sporedannende bakterie Clostridium botulinum.

Clostridium botulinum findes udbredt i naturen producerer under anaerobe (iltfattige) forhold en gruppe af beslægtede giftstoffer – de såkaldte neurotoksiner. Disse toksiner er nogle af mest farlige og potente biologiske giftstoffer, som findes.

Butolisme kaldes ofte pølseforgiftning. De fleste tilfælde ses dog ifm. hjemmekonserverede frugter og grøntsager.

Neurotoksinerne optages i nervesystemet, nærmere bestemt de motoriske nerveender(axoner), hvor giftstofferne inaktiverer  nervecellen. Når nervecellerne inaktiveres fører det til lammelser af kroppens muskler. Lammelse af brystkassens muskelfunktion kan besværliggøre vejrtrækningen og være dødelig.
Lammelser kan forebygges med modgift, men er lammelserne først indtrådt kan helbredelse kan kun ske ved, at nervecellen opbygger en ny nerveende, hvilket kan tage måneder.

I Danmark er der i perioden 1995-2017 registreret 0-2 botulismetilfælde om året.

Navnet "botulisme”, som blev foreslået af en Tysk læge i 1870, er afledt af det latinske ord botulus, som betyder pølse.

Til trods for at toxinet er så potent, bliver det brugt i meget små doser til at behandle muskelspasmer og til kosmetiske formål under navnet Botox.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

 

Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu