Hjertepatienter overladt til sig selv

15 procent af hjerte-opererede i Region Syddanmark oplever ikke, at de får tilbud om genoptræning, fremgår det af en undersøgelse fra Rigshospitalet.

Undersøgelsen har haft fokus på hjerteklappatienter.

- Du risikerer, at få væsentlig dårligere muligheder for din genoptræning, hvis du sidder i den forkerte region, siger Tina Hansen, der er en af forskerne bag undersøgelsen, til Jyllands-Posten.

Værst ser det ud i Region Hovedstaden, hvor 33 procent oplever, at de ikke får tilbudt genoptræning.

I Region Sjælland er det 25 procent, Region Syddanmark 15, Region Midtjylland 14 og Region Nordjylland 12.

Formanden for Hjerteforeningen, Henrik Steen Hansen, mener, at flere regioner ikke er deres opgave voksen.

- Jeg synes, at der er et stort problem for de 20 procent af patienterne, som erkender, at de ikke har fået et tilbud på tværs af regionerne. Derfor kan man overveje, om det ikke burde være en patientrettighed og skrives ind i sundhedsloven, at patienterne hver gang skal have tilbud om genoptræning, siger Henrik Steen Hansen til Jyllands-Posten.

Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen, mener ikke, at ens bopæl skal afgøre mulighederne for genoptræning og kalder på, at man strammer op på retningslinjerne for de enkelte læger, når de taler med patienten.

Genoptræning af hjertepatienter kan forhindre genindlæggelser og dødfald. 56 procent af hjerteklappatienterne bliver genindlagt inden for et år.

Jyllands-Postens artikel