Hockey hver onsdag: Peter er vild med motion i arbejdstiden

Medarbejderne i Vej og Park i Sønderborg kommune motionerer stadig i arbejdstiden.

Om onsdagen ser man ikke mange kommunalarbejdere læne sig op ad en skovl i Sønderborg. Forklaringen er, at de har grebet hockeystaven og spiller mod hinanden i maskinhallen på Skovvej.

quote

Det er så skønt, at man kan få lov til at dyrke motion og samtidig få sin timeløn.

Peter Nissen, gartner, Vej og Park, Sønderborg

Der er nemlig stadig godt gang i medarbejderne ved Vej og Park i Sønderborg, når de motionerer i arbejdstiden.

TV SYD besøgte i maj måned Vej og Park, fordi de som led i et sundhedsprojekt dyrker motion, mens de får løn for det. Nu godt et halvt år senere sørger de stadig for at motionere hver onsdag.

Kommunalarbejder Peter Nissen er vild med ordningen.

- Det er noget af det bedste, de har fundet på. Det er så skønt, at man kan få lov til at dyrke motion og samtidig få sin timeløn, siger Peter Nissen.

Han benytter sig af det kommunale tilbud om at dyrke motion i arbejdstiden, og det har han også kunnet mærke på sin fysiske form. I foråret, da motionsprojektet begyndte, kunne han ikke komme ubesværet op ad trapper.

- Nu kan jeg løbe op ad en trappe uden at blive forpustet, afslører Peter Nissen, der plejer at deltage på løbeholdet og selv også får løbet et par gange i sin fritid.

I kommunens “Sundhedsordningen for ansatte” gælder det om at øge medarbejdernes sundhed og trivsel, så de kan varetage deres kerneopgave, altså deres job. Netop den hensigt er Peter Nissen helt med på. Han er gartner og passer for tiden over 1.000 træer i kommunen. Det bringer ham ud i mange akavede positioner, hvor han har brug for at være i form.

- Man skal gøre noget, så man er i bedre form til at passe sit arbejde, mener han.

Motionen i Vej og Park er frivillig, men ideen er så god, at de fleste stadig er i gang med en af de tre motionsformer i afdelingen: hockey, gang eller løb.

Medarbejderne hos Vej og Park i Sønderborg dyrker motion i arbejdstiden, og de nyder det.
Medarbejderne hos Vej og Park i Sønderborg dyrker motion i arbejdstiden, og de nyder det.
Foto: Troels Sørensen, TV SYD

Sønderborg presset af sygdom

Sønderborg Kommune opfordrer til, at man i afdelingerne finder ud af, hvad der skal til for at få et bedre helbred.

- Så afventer vi tilbagemeldingerne, for at se hvad vi skal sætte i gang, siger Didde Lauritzen (S), næstformand i kommunens sundhedsudvalg, til TV SYD.

Der er nu gået brev ud til afdelingernes arbejdsmiljørepræsentanter, som vil tage sig en snak med medarbejderne for at finde ud, hvad der er behov for.

Det endelige mål er at forbedre de ansattes sundhed og ad den vej nå hele vejen rundt.

- Hvis man er sund på sit arbejde, forestiller vi os, at man tager det med hjem til familien, siger Didde Lauritzen, der på den facon ser en vej til at vende situationen for kommunens borgeres sundhed.

Medarbejderne hos Vej og Park i Sønderborg dyrker motion i arbejdstiden, og de nyder det.
Medarbejderne hos Vej og Park i Sønderborg dyrker motion i arbejdstiden, og de nyder det.
Foto: Troels Sørensen, TV SYD

- Vi har registreret en stigning i for eksempel antallet af overvægtige og rygere og et fald i antallet af borgere, der dyrker motion. Det er en udfordring for en kommunes økonomi, siger hun.

Tal fra kommunens sundhedsprofil udarbejdet af Region Syddanmark viser:

  • at hver femte borger i Sønderborg, svarende til 12.300 borgere, er svært overvægtige (BMI over 30). Det er en stigning på 4,3 procent siden 2010.
  • at rygning er et problem. 18,5 procent af borgerne, svarende til 11.500, ryger dagligt. Det tal er faldet siden 2010, men steget siden seneste opgørelse i 2013.
  • at folk i Sønderborg motionerer mindre end tidligere. Mens 25 procent motionerede i fritiden i 2010, var det tal faldet til knap 23 procent i 2017.

I Vej og Park har de bevist, at det betaler sig at holde fast. Peter Nissen sætter i hvert tilfælde pris på at få lov at røre sig i arbejdstiden. Han er med, næste gang hockeybanderne sættes op i den ene ende af maskinhallen på Skovvej.