TV der bevæger dig

Højere løn skal trække flere læger til yderområderne

Med den nye aftale får Region Syddanmark mulighed for at give praktiserende læger mere i løn i yderområderne og for at holde regionens lægepraksisser åbne i en længere periode end de fire år, der oprindeligt var aftalt.

Her i Syd- og Sønderjylland har flere byer haft problemer med at rekruttere praktiserende læger. Nu vil et flertal i Folketinget give dem mere i løn.

I fremtiden skal det være bedre betalt at være læge i et yderområde.

Det har et politisk flertal i Folketinget bestemt i dag. Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Samtidig får regionerne lov til at forlænge den nuværende fire-årige ordning, hvor regionerne selv kan drive lægeklinikker, hvis der er problemer med lægedækningen i et område. 

Den ordning har Region Syddanmark blandt andet benyttet i Esbjerg, hvor regionen driver klinikken Langlihuset. Fremover skal Falck drive klinikken, der nu ser ud til at kunne fortsætte udover den fire-årige periode, loven åbnede mulighed for.

Formand for regionens sundhedssamordningsudvalg Tage Petersen fra Venstre er godt tilfreds med, at regionen får mulighed for at fortsætte med at drive lægeklinikker.

- Umiddelbart så er det selvfølgelig en hjælp. Det er i hvert fald et ekstra værktøj at skrue på for os, siger Tage Petersen til TV SYD

Han mener også, at lidt ekstra i lønningsposen til de praktiserende læger i yderområderne vil være en fordel. Forudsat at pengene er en ekstra tilførsel til området og ikke tages et andet sted fra.

- Umiddelbart så er det selvfølgelig en hjælp. Det er i hvert fald et ekstra værktøj at skrue på for os.

Tage Petersen, Venstre, Fmd. for Sundhedssamordningsudvalget, Region Syddanmark

- Ja, så er det jo lettere at få til at glide ned hos de praktiserende læger, siger Tage Petersen.

Endnu et tiltag skal give bedre muligheder for at sikre lægedækningen i yderområderne. Fremover skal læger have mulighed for at have flere ydernumre, og dermed for at have flere klinikker, og så ansætte personale til at drive dem.

Tiltagene kommer efter, at Lægedækningsudvalget for tre uger siden kom med en rapport, hvor det anbefaler flere forskellige løsninger på, at der ikke er praktiserende læger nok i yderområderne. I blandt andet Esbjerg er der store problemer med at tiltrække og fastholde praktiserende læger.

- Vi er nødt til at tage fat med samme, for det må ikke være sådan, at man i et lille land som Danmark ikke kan regne med at have adgang til en læge, i det område man bor. Det skaber en utryghed og en ulighed i sundhed på tværs af landet, som simpelthen ikke er rimelig, og den skal vi i fællesskab komme til livs, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

 

Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu