Høstfest hos Ribes vikinger

De gamle vikinger gik sjældent af vejen for en god fest, og selvom høsten ikke er helt i hus, så er det alligevel tid til høstfest.

I Ribe Vikingcenter var beboerne i dag klædt i fest-tøj efter veloverstået høst-arbejde. I år har vikinge-bonden bl.a. høstet seksradet byg, dværghvede, rug og havre, og viking-centret har budt på smagsprøver i køkkenhaven, hvor grøntsager, kål og urter har stået på rad og række.

Menu med tre retter

Vikingernes festmåltid blev tilberedt af en rigtig gourmetkok. Lukas Wolff modtog sidste år Esbjerg Kommunes Talentpris og er til daglig kok på Svinkløv Badehotel, men i dag skiftede han det moderne restaurationskøkken og al teknisk køkkengrej ud med vikingernes håndsmedede knive, lerpotter og lerklinede bageovne.

Den unge kok gik sidst på formiddagen i gang med at tilberede en tre-retters middag. Lukas Wolff valgte de råvarer, der var tilgængelige i vikingetiden, men han ville sætte sit eget præg på måltidet med sin egen kombination af årstidens råvarer.

Menuen bestod af en forret af grød med frisk ost og stegt indmad. Til hovedret lammesteg fyldt med krydderurter, hestebønnesalat og tangbrød. Desserten var bagt æble med ristede nødder, honning og frisk mælk.

Fladbrød

Vikingernes egen kok Ulfhild (Maiken Bjørnholt) er erfaren i vikinge-køkkenet. Hun gik Lukas Wolff til hånde, og centrets Storgård leverede det frisk-slagtede lam, mælk og grønt. Viking-centrets gæster kunne i formiddag følge tilberedningen af maden i Langhuset og hente inspiration til brug af sæsonens urter m.m. hos gourmetkokken selv.

På dagen kunne de mindste gæster lave deres egen amulet og bage fladbrød ved bålstedet. Om formiddagen fortalte spåkonen - Vølven - om vikingernes tro. Senere var der offerceremoni til ære for de gamle guder, hvorefter vikingerne - og gæsterne - slog sig løs i sang og dans foran langhuset, og alle blev tilbudt varm suppe.