Hold dig fra vandet hvis det tordner

I de kommende dage er der risiko for tordenvejr, og det betyder, at det kan være livsfarligt at bade, lyder advarslen fra TrygFondens Kystlivredning.

Det kan være sjovt at bade, selvom det regner. Men hvis det bliver tordenvejr, skal man pakke sine ting sammen og tage hjem eller søge ly på land, lyder det fra livredderne.

- Badevandet indeholder salte og mineraler, der bliver strømledende, når lynet slår ned. Lynet kan være så kraftigt, at det kan slå en person ihjel, selvom man befinder sig i vandet op til 100 meter væk. Derfor er det livsfarligt at bade i tordenvejr, selvom lyn ikke slår oftere ned i vandet end på land, siger Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning.

Ifølge livredderne er det bedst at søge indendørs og lukke døre og vinduer, når det lyner og tordner. Men er man på stranden eller et andet sted i naturen, hvor der ikke er mulighed for det, er der et par gode råd, som er nyttige at kende.

- Det er risikabelt at opholde sig på stranden i tordenvejr, og derfor er det bedste at søge ly i en bil med fast tag. Hvis man ikke har mulighed for det, kan man sætte sig på hug på jorden og krumme sig sammen, så man får en så lille kropsoverflade som muligt, siger Anders Myrhøj.

Gode råd i tordenvejr.

I Danmark dræbes der i gennemsnit to mennesker om året på grund af lyn, og et ukendt antal kvæstes. Det er derfor vigtigt at vide, hvordan du skal forholde dig, hvis der er tordenvejr og lynnedslag i området, hvor du bader eller dyrker vandsport.
 
  • Badning frarådes. Der er ikke større risiko ved at være i vandet end på stranden, men bliver du slået bevidstløs af lynet, vil du drukne i vandet.
  • Undgå sejlads i både med master, da der er forholdsvis stor risiko for lynnedslag i masten.
  • Hold afstand til elektrisk ledende genstande som hegn og rørføringer.
  • Undgå unødig brug af mobiltelefoner, radio og kommunikationsradioer.
  • Undgå tårne, åbent terræn og strande. Søg i stedet indenfor og luk døre og vinduer.
  • Sæt ikke telt op ved master, skovbryn eller ved siden af enkeltstående træer. Der er relativt sikkert i tæt skov.
  •  
Kilde: Respektforvand.dk