Hold fast på din læge - det er svært at få en ny

Overblik: Her er det svært at få en ny læge.

Hvis du overvejer at droppe din praktiserende læge til fordel for en ny, så skal du måske lige trække vejret en ekstra gang. Det bliver nemlig stadigt sværere at finde en.

På mindre end tre år er antallet af praksis over hele landet, som har lukket for tilgangen af nye patienter, steget fra 38 til 59 pct. Det fortæller De Praktiserende Lægers Organisation, PLO, i en ny analyse, ”Praksis med lukket for Tilgang”.

I Syd- og Sønderjylland ser det værst ud i Esbjerg Kommune. 87 pct. af de praktiserende læger har lukket for tilgang af nye patienter, det er en stigning på mere end 25 pct. siden 2014.

Også Vejle og Fredericia ligger med et meget højt antal nej-tak-til-flere-patienter-lægepraksis. I Vejle er det 65 pct. og i Fredericia 58 pct. En kæmpestigning i forhold til for bare to år siden. I 2014 var der 24 pct. nej-tak-praksis i Vejle og 11 pct. i Fredericia.   

Omvendt er det i Tønder og på Fanø. Der har alle praktiserende læger åbent for tilgang af nye patienter. 

Kjeld Møller Petersen, professor i sundhedsøkonomi.
Kjeld Møller Petersen, professor i sundhedsøkonomi.
Foto: TV SYD

Region Syddanmark er den region i hele Danmark med færrest antal lukkede praksis, 41,4 pct., men altså med meget store forskelle. Region Nordjylland har Danmarksrekord i antal nej-tak-praksis. Mere end 80 pct.

Hvorfor er det sådan?

quote

Den nye generation arbejder på hospitalerne som læger i almen medicin

Kjeld Møller Petersen, professor i sundhedsøkonomi

Professor i Sundhedsmedicin, Kjeld Møller Petersen fra Syddansk Universitet siger til TV SYD, at det er et strukturproblem i lægebranchen: 

 

- Vi har en generation af almen praktiserende læger, der går på pension, og antallet af nye er utilstrækkeligt til at erstatte dem. Og det er ikke så attraktivt at være almen praktiserende læge længere. Den nye generation arbejder på hospitalerne som læger i almen medicin, siger Kjeld Møller Petersen. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.