Horsens markerer åbningen af verdens største fængsels-museum

Søndag åbner Fængselsmuseet i Horsens fem nye udstillinger, der giver gæsten et unikt indblik i fængselslivet gennem 153 år.

Med de nye udstillinger placerer museet sig som verdens største fængselsmuseum. Det vurderer William Rentzmann, der er tidligere mangeårig direktør i Direktoratet for Kriminalforsorgen og nuværende formand for Fængselshistorisk Selskab.

 - De nye udstillinger, der er på vej, gør Fængselsmuseet på FÆNGSLET i Horsens til verdens største fængselsmuseum med den største, bredeste og mest væsentlige samling i verden, siger William Rentzmann.

At Fængselsmuseet for alvor er på vej op ad den internationale rangstige, bekræftes af de to priser, som museet har vundet inden for de seneste måneder: Museums + Heritage i London gav den 18. maj Fængselsmuseet prisen som ”Bedste udenlandske museum 2016” og for blot få måneder siden vandt museet den prestigefyldte, internationale InAVation Award 2016 i Amsterdam.

De fem nye udstillinger fejres ved en reception søndag kl. 14 i Snedkeriet på FÆNGSLET med taler af borgmester Peter Sørensen S) og Nordea-fondens direktør Henrik Lehmann Andersen, FÆNGSLETs chef Claus Pettersson og museumschef Anne Bjerrekær. De nye udstillinger er støttet af Nordea-fonden.

De fem nye udstillinger:

  • Børn af fanger – meget sjældent får børn af fanger lov til at formidle, hvordan det er at vokse op med en forælder i fængsel. I denne udstilling giver børn deres helt personlige vinkel gennem interviews og lang række effekter.
  • Debatrum – syv forskellige steder i museet er der indrettet debatrum, der sætter svære spørgsmål om straf og menneskerettigheder til debat, og hvor den besøgende selv kan tage stilling og samtidig se, hvad andre har svaret.
  • Fangefortællinger – et udpluk af de mest berømte fanger gennem fængslets lange historie får deres egen celle, hvor historien om dem kan udfoldes – fx modstandsmanden Leon Houlby, Hitlers stedfortræder i Danmark Werner Best, tidligere justitsminister Alberti og flugtkongen Lorentzen.
  • Den sidste henrettelse i Danmark med økse i 1892, som fandt sted i Horsens Statsfængsel.
  • Besættelsen og retsopgøret efter 2. Verdenskrig.

 

 

 

  •