Hoteller raser over elafgift

Hoteller betaler 100 gange mere i elafgift end andre brancher - det må høre op, lyder det fra branchen.

Hvad ville du sige til at komme til et koldt værelse, når du har booket overnatning på et hotel? Vi forventer nok alle, at værelset er opvarmet ved ankomst, men det koster hotelejerne dyrt at holde værelserne varme hele vinteren - ikke mindst i energiafgifter. Hotel Fredericia bruger omkring 75.000 kr alene i energiafgifter om året på at varme deres værelser op, men var det en gris, der skulle bo på værelserne, ville det være meget billigere. Grisestalde, men også gartnerier, får nemlig refunderet langt størstedelen af deres energiafgifter. De skal kun betale 0,4 øre/kWh. For hoteller er samme udgift mere end hundrede gange højere nemlig 41,7 øre/kWh.

- Jeg er forarget over, at der er så stor forskelsbehandling. Det koster mig minimum 70.000 kr. mere i afgift, end en landmand at varme mine værelser op. Det kan ikke være rigtigt. Jeg kan jo ikke sælge mine værelser, hvis der ikke er varme på, lige så vel som en landmand ikke kan sælge sine grise, hvis de ikke har stået i en varm stald, lyder det fra direktør Einar Kring, Hotel Fredericia.

Han bakkes op af brancheorganisationen ”Horesta”.

- Vi kan heller ikke se forskellen. Vi kan ikke sælge vores produkt, hvis vi ikke rumopvarmer. Det kan landbruget heller ikke. Hvad er forskellen? Vi beder ikke om at blive bedre stillet end dem. Vi vil bare ligestilles, lyder det fra Sten Slot Knudsen, formand for Horesta i Syddanmark.

Han mener desuden, at det går ud over konkurrenceevnen med nabolandene, at de danske hoteller skal betale så meget ekstra i afgift.

- Vores nabolande betaler en brøkdel i energiafgift, ligesom de betaler en brøkdel i moms, så det er svært at konkurrere på lige fod. Et sted at starte med at skabe bedre konkurrenceevne er at nedsætte energiafgiften, som er helt urimelig ikke alene i forhold til udlandet, men også i forhold til andre brancher herhjemme, lyder det fra Sten Slot Knudsen.

Hans Kristian Skibby (DF), der sidder i erhvervs- og vækstudvalget i Folketinget, forstår kritikken:

- Vi synes, det er sund fornuft, at den udgift, du har som hoteldrivende, eksempelvis ved at have rumopvarmning på de værelser, du lejer ud til kunder, at der skal du have et fradrag for dine driftsudgifter til rumopvarmning, ligesåvel som landmanden har det på driften på besætninger. Der skal altså være en sidestilling.

Se hele udsendelsen fra Med på Job, hvor de besøger BEST WESTERN Hotel Fredericia:

Har du nogensinde tænkt på, hvordan det foregår i kulissen, når du har overnattet på et hotel?