Hovsa: F-16 tabte missil

Et F-16 jagerfly har i forbindelse med en flyvning torsdag tabt den forreste del af et missil, formentlig 50 sømil fra Vadehavskysten.

En del af et løsrevet missil ligger formentlig nu på bunden af Vesterhavet efter at et F-16-fly torsdag tabte det under en træningsflyvning.

Uheldet har nu fået Flyvertaktisk Kommando og Forsvarets Materieltjeneste til at tage alle missiler af samme type ud af brug og samtidig sætte en undersøgelse i gang af, hvad der er sket.

Tabet af missilet blev opdaget, da flyene var landet på Flyvestation Skrydstrup og en undersøgelse af flyets datasystem indikerer, at det er faldet i vandet cirka 50 sømil fra kysten, ude over Vesterhavet.

- Derfor er der en minimal risiko for, at det kan være tabt under turen hjem, hvor de to F-16 fløj ind over land fra skydeområde Rømø til Skrydstrup, fortæller major Hans Bagger, der er chef for kampfly-sektionen i Flyvertaktisk Kommando.

Pil ikke ved det

Skulle missilet mod forventning være landet på landjorden, vil det ved nedslag sandsynligvis blive ødelagt, så de udløsende sensorer ikke virker længere.

Det betyder, at missilets sprænghoved ikke vurderes at være farligt, med mindre man piller ved det, eller forsøger at flytte det.

- Det er derfor klart, hvis nogen finder noget, der kunne ligne noget fra den én meter lange forreste del af et gråmalet missil, så skal man ikke røre ved det, men i stedet kontakte politiet, siger Hans Bagger.

Flyvertaktisk Kommando har omkring 200 styk af missilet, der har navnet AIM-9L Sidewinder og bruges til luft-til-luft missioner til at skyde andre fly ned.

Flyvevåbnet bruger missilet til flyvninger over Danmark, blandt andet når jagerflyene skal kontrollere det danske luftrum, til at eskortere fremmede fly over Danmark og til træningsøvelser.

Missilet har ikke været brugt til den nylige mission i Libyen, da der her var tale om en nyere udgave af det.

Missilet består af en motor og et cirka én meter langt spræng- og søgehoved. Sprænghovedet indeholder ni kilo sprængstof. Det er den forreste del, der er blevet tabt.