TV der bevæger dig

Huhej hvor det svirrer med hvepse og bier

Hvepsen er let at kende på sine klare og veldefinerede gule og sorte advarselsfarver. Foto: Jeppe Michael Jensen, Scanpix

Som sommeren skrider frem stiger risikoen for at få et ualmindeligt smertende stik påført af et væsen, der er halvanden centimeter lang. Vi bringer en lille guide over de værste stikkere og dem, der kun ligner.

Den værste synder er den her, gedehamsen eller hvepsen. Den lever det meste af året af ådsler, men hen på sommeren får de smag for søde sager. Derfor opsøger de vores frokostborde og sværmer omkring syltetøjskrukker og lignende. 

Hvepsen er let genkendelig på sine klare og veldefinerede gule og sorte advarselsfarver. Foto: Jeppe Michael Jensen, Scanpix

Hvepsestik kan være meget smertefulde og kræve behandling. Får man et hvepsebo i haven, skal man kontakte en skadedyrsbekæmper.

Her har vi så bien, menneskets bedste ven. I løbet af sommeren bestøver den vore planter, mens den samler nektar til sit bo. Bier bliver normalt ikke aggressive, men kan blive det, hvis man går for tæt på deres bo. Hvor aggressive afhænger af deres stamme. 

Bien er mere behåret og med mørkere, uklare farver end hvepsen.

I modsætning til hvepsen dør bien efter at have stukket, så den har kun eet skud i bøssen.

Og så er der snyderne, der bare klæder sig ud som deres farlige artsfæller. 

Svirrefluen "låner" farverne fra et farligere dyr, men stikker overhovedet ikke.Den lever af bladlus. Den kan så være irriterende fordi der er så mange af dem.

Læs også Ingen lynghonning i år

Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu