Hurtig udrykning redder grundvand

25.000 liter olie er suget op og mindst 800 ton jord kørt bort efter et olieudslip i Hellevad ved Rødekro.

Det er status for ingeniørerne fra NIRAS, der siden mandag har arbejdet i døgndrift på at beskytte drikkevandet syd for Hellevad ved Rødekro.

Under nedlægning af en gasledning mellem Egtved og Frøslev blev forsvarets olierørsledning mandag middag ramt af en hollandsk gravemaskine, og de mange tusinde liter olie flød ud i naturen.

Projektleder Søren Rygaard fra NIRAS har ansvaret for oprydningen, der forventes at vare godt ind i næste uge. Umiddelbart vurderer han, at den hurtige indsats har forhindret forurening af grundvand i området.

- Den primære indsats var at fjerne den enorme brændstofsø og derefter at få lukket ledningen. Det lykkedes os i løbet af det første døgn, hvorefter vi fik stillet et renseanlæg op på stedet, der kan skille olien fra vandet. Siden da har vi kørt over 800 ton jord væk fra stedet, men vi forventer at skulle fjerne ganske meget mere, inden vi er færdige.
Jordforureningen havde dog været væsentligt større, hvis ikke vi var kommet så hurtigt i gang, oplyser Søren Rygaard.

Oliesøen er væk

Han blev som den første kontaktet af Forsvaret, da bruddet blev konstateret. Han var på stedet få timer efter udslippet og overtog med det samme det akutte oprydningsarbejde.

- Nu hvor oliesøen på 25.000 liter er væk, er fokus på at fjerne al forurenet jord, inden olien spreder sig, fortæller projektlederen fra NIRAS:

- For konstant at kunne vurdere omfanget af forureningen, sender vi løbende prøver af jord og grundvand til kemisk analyse, så vi hele tiden ved, hvor dybt forureningen er nået. Så kan vi også bagefter dokumentere, at forureningen faktisk er fjernet. Der er udfordringer omkring selve bruddet på ledningen, men vi forventer at få ryddet fuldstændigt op, så hverken jord eller drikkevand tager skade på længere sigt, understreger Søren Rygaard.

NIRAS er en international rådgivningsvirksomhed med hovedkvarter i Kolding med aktiviteter inden for blandt andet byggeri og infrastruktur, forsyning, miljø og natur, klima og energi samt planlægning og udviklingsbistand.