Kommunerne: Husk at gavepapir skal smides ud som almindeligt affald

I løbet af julen bruger vi danskere mange ton gavepapir, og kommunernes renovation bøvler med det glitrede papir, fordi borgerne sorterer det forkert.

Hos renovationsafdelingerne rundt om i kommunerne holder man ekstra øje med papirsorteringen i dagene efter jul.

quote

Det er et rigtig stort problem, for folk ved det ikke.

Minna Hallberg, kommunikationsmedarbejder, Sønderborg Forsyning

I god tro sorterer borgerne nemlig deres brugte gavepapir som papiraffald. Men gavepapiret kan ikke genanvendes som almindeligt papir.

- Det er et rigtig stort problem, for folk ved det ikke, siger kommunikationsmedarbejder hos Sønderborg Forsyning, Minna Hallberg, til TV SYD.

Almindeligt papir kan nedbrydes til papirmasse og genbruges op til syv gange, men ikke når det indeholder andet end papir. Derfor skal gavepapiret ud med det almindelige restaffald - eller afleveres som småt brandbart på genbrugspladsen.

- Det er papir, men faktisk er det overfladebehandlet. Nogle gange er det med glimmer og glitter og andre gange ligger der en tynd plastikfilm på overfladen, siger Minna Hallberg.

Husk

Gavepapir, gaveposer og bånd skal smides ud sammen med det almindelige restaffald - eller på småt brandbart på genbrugspladsen.

Grus i maskineriet

Det er ikke kun gavepapiret, der skaber problemer for sorteringen og genanvendelsen af almindelige papirprodukter. Tit ligger der også gavebånd sammen med gavepapiret, og det går ud over maskinerne

- Gavebånd kan være utrolig holdbart, og det kan ødelægge maskinerne, der håndterer papiret, siger Minna Hallberg fra Sønderborg Forsyning, der hvert år håndterer over 3.000 ton papir til genbrug.