Husker du: Flemming Christensen – den første SF-borgmester

Han blev den første SF-borgmester i spidsen for en dansk kommune. Her tager vi dig tilbage til Flemming Christensens storhedstid og borgmesterfald.

Vi rejser tilbage til en forsommerdag i 1993.

Flemming Christensen bliver borgmester i Vejle i 1993.

Her blev en politisk aftale i Vejle underskrevet og gemt  i en bankboks på Nørremarken. Dokumentet beseglede en pagt mellem præsten og tre borgerlige partier, der gjorde Flemming Christensen til Danmarks første SF-borgmester. Signaturerne banede samtidig vejen for et magtskifte i vejlensisk byrådspolitik. I 74 år havde Socialdemokratiet siddet på borgmesterposten. Og da vælgerne den 16. november samme år gav de fire partier flertal i byrådet, blev monopolet brudt.

Det var lidt af et politisk mirakel, da det lykkedes for en SF'er i skikkelse af sognepræst Flemming Christensen at sætte sig på borgmesterposten i Vejle fra begyndelsen af 1994. Særligt med tanke på at han erobrede magten i Vejle ved hjælp af en utraditionel konstitueringsaftale mellem SF, V, R og K.

Flemming Christensens reaktion på valgnederlaget i 2005.

Flemming Christensens karismatiske udstråling gjorde ham hurtigt til en populær mand i Vejle, og den var med til at sikre ham solide valgresultater ved de næste to kommunalvalg.

Men i 2005 gik det galt. Her lykkedes det for Venstre og Socialdemokraterne med Leif Skov (S) i spidsen at vippe Flemming Christensen af pinden. Flemming Christensen blev menigt byrådsmedlem, men han forlod senere byrådet for et job i det private erhvervsliv.

Præcis 10 år efter, blev der tirsdag udgivet en bog om Flemming Christensen, ”SF-borgmesteren der kunne mere end sit fadervor”. Og i den anledning har TV SYD gravet ned i gemmerne.

Reaktioner efter kommunalvalget i 2005,  hvor Flemming Christensen mistede sin borgmesterpost.