TV der bevæger dig

Husker du: Flemming Christensen – den første SF-borgmester

Flemming Christensen (SF) - da han blev borgmester i 1993.

Han blev den første SF-borgmester i spidsen for en dansk kommune. Her tager vi dig tilbage til Flemming Christensens storhedstid og borgmesterfald.

Vi rejser tilbage til en forsommerdag i 1993.

02:10

Flemming Christensen bliver borgmester i Vejle i 1993.

Luk video

Her blev en politisk aftale i Vejle underskrevet og gemt  i en bankboks på Nørremarken. Dokumentet beseglede en pagt mellem præsten og tre borgerlige partier, der gjorde Flemming Christensen til Danmarks første SF-borgmester. Signaturerne banede samtidig vejen for et magtskifte i vejlensisk byrådspolitik. I 74 år havde Socialdemokratiet siddet på borgmesterposten. Og da vælgerne den 16. november samme år gav de fire partier flertal i byrådet, blev monopolet brudt.

Det var lidt af et politisk mirakel, da det lykkedes for en SF'er i skikkelse af sognepræst Flemming Christensen at sætte sig på borgmesterposten i Vejle fra begyndelsen af 1994. Særligt med tanke på at han erobrede magten i Vejle ved hjælp af en utraditionel konstitueringsaftale mellem SF, V, R og K.

01:35

Flemming Christensens reaktion på valgnederlaget i 2005.

Luk video

Flemming Christensens karismatiske udstråling gjorde ham hurtigt til en populær mand i Vejle, og den var med til at sikre ham solide valgresultater ved de næste to kommunalvalg.

Men i 2005 gik det galt. Her lykkedes det for Venstre og Socialdemokraterne med Leif Skov (S) i spidsen at vippe Flemming Christensen af pinden. Flemming Christensen blev menigt byrådsmedlem, men han forlod senere byrådet for et job i det private erhvervsliv.

Præcis 10 år efter, blev der tirsdag udgivet en bog om Flemming Christensen, ”SF-borgmesteren der kunne mere end sit fadervor”. Og i den anledning har TV SYD gravet ned i gemmerne.

03:40

Reaktioner efter kommunalvalget i 2005,  hvor Flemming Christensen mistede sin borgmesterpost.

Luk video

 

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden