Hval eksploderet

Konservatorer prikker hul på en af de strandede hvaler for at mindske eksplosionsfaren foran stort publikum.

En stor forsamling mennesker var mandag formiddag klar til at se konservatorer fra Statens Naturhistoriske Museum få den mest rådne af to strandede kaskelothvaler til at eksplodere.

Det oplyser hvalekspert Thyge Jensen, der selv er mødt op på Henne Strand for at følge med i forløbet.

- Konservatorer gør klar til at stikke hul på den mest henfaldne - altså rådne - af de to strandede hvaler. Når de gør det, kommer der helt sikkert en eksplosion, for der er rigtig tryk på, forudså han tidligere på dagen.

Kort før middag lykkedes det at få hul på den oppustede hval. Der er dog stadig "tryk på", og hvalen skal skæres op flere steder, så gasserne kan komme ud.

Over 1000 mennesker var ifølge Thyge Jensen mødt op på Henne Strand ved Vesterhavet, hvor de to kaskelothvaler strandede i weekenden. Særligt bedsteforældre med børnebørn i hånden var taget på besøg hos hvalerne.

I løbet af søndagen var det muligt for mange danskere at tage en kravletur på en af hvalerne, fordi den lå så tæt på strandkanten. Det er også den, der er mest oppustet, og som der nu skal stikkes hul på.

Den anden hval kunne i første gang ikke nås af publikum på grund af højvande, men Thyge Jensen oplyser, at vandstanden nu er faldet så meget, at den også kan nås til fods.

Han forstår godt fascinationen af de to strandede havdyr.

- Det er en once in a life time-oplevelse af se disse kæmpe dyr. Det er 30 år siden, at to hvaler er strandet samme sted i Danmark på samme tid, siger han.

De to kaskelothvaler strandede med cirka 700 meters mellemrum.

Konservatorerne fra Statens Naturhistoriske Museum skal bjærge og efterfølgende dissekere de store dyr. Herefter bliver hvalerne indlemmet i museets videnskabelige samlinger.