Hval trækkes i land

Den hval, der onsdag strandede ved Fanø, skal bjærges torsdag. Hvalen ligger dækket af højvande, men ved lavvande kommer den til syne.

Personale fra Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg samt en dyrlæge går torsdag omkring klokken 11 i gang med en større operation. De skal flytte den kaskelothval, der onsdag strandede ud for Fanø. Hvalen skal trækkes op på stranden, så den ikke forsvinder igen, når det bliver højvande.

En af dem, der skal være med til at flytte hvalen, er Lasse Fast Jensen. Han er naturhistorisk inspektør på Fiskeri- og Søfartsmuseet, og skal, udover at flytte rundt på det store dyr, tage en række organprøver fra hvalen.

- Vi tager prøver for at forsøge at fastslå, hvorfor hvalen er død, og for at se, om den har haft sygdomme. Men jeg har ikke så store forhåbninger til prøverne, for hvalen ser ret henfalden ud. Men nu tager vi dem, og så må vi se, om vi kan få noget brugbart ud af dem, siger han til TV SYD.

Prøverne bliver efterfølgende kørt til Fiskerimuseet, hvorfra de bliver fordelt til de steder i Danmark, der har efterspurgt et stykke hval.

- Der er mange steder, de skal hen. Nogle prøver skal til København og undersøges for sygdomme mens andre kommer til bl.a. Aarhus til brug i forskningsprojekter. Vi beholder også nogle prøver her i Esbjerg, fortæller Lasse Fast Jensen.

Hvis det lykkes at trække hvalen op på land vil den blive parteret fredag.