Hvalens død - dag for dag

Dramaet om hvalen i Vejle Fjord dag for dag.

Onsdag den 16. juni: Finhvalen går på grund i Vejle Fjord cirka 40 meter fra kysten ved Ibæk Strandvej. Vejle Brandvæsen forsøger at stresse hvalen til at svømme videre, men hvalen reagerer ikke. Onsdag aften prøver en polsk turist efter sigende sin egen redningsaktion ved at sætte sig op på hvalen. Polakken slipper for en bøde.

Torsdag den 17. juni: Efter polakkens hvalridt har hjemmeværnet passet på hvalen natten over. Skov- og Naturstyrelsen beslutter officielt, at den strandede finhval skal dø en naturlig død. Den vil ikke blive aflivet. Styrelsen skriver i en pressemeddelelse, at "forsøg på at aflive hvalen meget nemt kunne slå fejl. Og i så fald ville vi blot risikere at påføre den endnu større lidelser". Hvaleksperterne mener, at hvalen vil dø indenfor et døgn eller to.

Fredag den 18. juni: Stik imod alle eksperters forudsigelser tager den strandede hval en aftensvømmetur klokken lidt over 18. Men desværre i den forkerte retning ind mod havnen. Brandvæsnet lægger flydespærring ud, men til ingen verdens nytte. Hvalen strander igen.
Lørdag den 19. juni: Hvalen blåser stadig, men har svært ved at få fred for kajakroere. Skov- og naturstyrelsen melder en kajakroer til politiet for at sejle så tæt på dyret, at han kan ae den.

Søndag den 20. juni: Hvalen dør. Ifølge en hvalekspert har den sandsynligvis været død siden klokken otte om morgenen. Senere på dagen går der lokalpolitik i hvalen. Vejles borgmester, Arne Sigtenbjerggaard (V), vil ikke give slip på dyret. Planen har hele tiden været, at hvalen skal køres til København, hvor den skal skelleteres, men Sigtenbjerggaard vil have det gjort i Vejle. Efter et krisemøde kan borgmesteren meddele, at hvalen bliver i Vejle, i hvert fald ind til videre. Bjærgningen af hvalen begynder klokken 19:30. To timer efter ligger dyret på land. Eksperterne kan konstatere, at det er en hun, at den er 17,6 meter lang og meget tynd.

Mandag den 21. juni: Hvalen skal fra middagstid parteres på havnen i Vejle.