TV der bevæger dig

Hvem var Skovgaard? Få svaret her

Magnusstenen kan ses i Skibelund Krat. Foto: Pernille Klemp

Det er en central dansk kunstner, som H.M.Dronning Margrethe søndag åbner udstilling med på Vejen Kunstmuseum.

Det er en stor og alsidig kunstner, som Dronning Margrethe søndag eftermiddag åbner en udstilling med på Vejen Kunstmuseum. Niels Skovgaard dyrkede både maleri, skulptur, grafik, boghåndværk og meget mere.

Han var så produktiv, at H.M. Dronningen denne weekend åbner hele to udstillinger med ham, dels en med hans malerier på Skovgaard Museet i Viborg, som dronningen åbnede i går, og dels en med hans skulpturer, som hendes majestæt søndag åbner på Vejen Kunstmuseum. 

Havhesten. Foto: Pernille Klemp

Skovgaard er kendt for sine elegante og strømlinede former, og tre skulpturer fra hans hånd har en central plads i den danske kunsthistorie.

Magnusstenen

Det er Magnusstenen fra 1898, som står i Skibelund Krat lige nord for Kongeåen, engang Danmarks sydligste grænse.

Den anden er Havhestebrønden, som står i Grønnegården ved Designmuseet Danmark i København, men en afformning i størrelsen en til en kan ses på Vejen Kunstmuseum.

Og så er det skulpturen Grundtvig og Livskilden, en tre meter høj granitskulptur, som siden 1932 har stået i den indre gård ved Vartorv midt i København.

Den Frie

Niels Skovgaard var med til at etablere et alternativ til statens officielle kunstudstillinger. Det blev den Frie Udstilling, som første gang åbnede i 1891.

Året før sin død modtog han Thorvaldsen Medaljen. Niels Skovgaard levede fra 1858 til 1938.

De to aktuelle Skovgaardudstillinger i Viborg og Vejen samles næste år til en udstilling på Fuglsang Kunstmuseum ved Nykøbing Falster. 

Grundtvig og Livskilden. Foto: Pernille Klemp

Læs også Dronningen kommer og åbner ny udstilling

Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu