Hvis du vil spare - så frys

Det er voldsomt dyrt, hvis man vil have 22 grader indendøre.

Mange bliver forskrækkede over varmeregningen, når de flytter i nyt hus.

Ifølge Klagenævnet for Ejendomsformidling er utilfredshed med rådgivning om varmeudgifter en af de mest typiske klagesager.

Også Energitjenesten får mange henvendelser fra folk, som er overraskede over varmeforbruget i den bolig, de har købt.

Hvis dem, der solgte huset, var tilfredse med 20 grader indendøre, og du forlanger 22 grader, kan det blive dyrt.

- Vi oplever en del, som bliver overraskede over varmeudgifterne, når de flytter ind i et nyt hus eller lejlighed. Det, man skal være opmærksom på, er at beregningerne er lavet ud fra, at gennemsnitstemperaturen i huset skal være på 20 grader. Og hvis man så ønsker at have en gennemsnitstemperatur på 22-23 grader, så er det altså noget, der kan ses ekstremt kraftigt på varmeregningen. For 1-2 grader rykker rigtig meget, siger Allan Malskær, formand for Parcelhusejernes Landsforening, til bolius.dk.

- Hvis det er en ung familie med 1 eller 2 børn, der flytter i hus, hvor det er 2 folkepensionister, som kun har haft varme på i halvdelen af huset, der er flyttet ud, så kan man ikke regne med samme varmeudgift, som de havde. Og hvis man begynder at bruge en kælder, der tidligere har været et depotrum, til beboelse, så får man altså også en større varmeregning end de tidligere beboere, siger Allan Malskær.

Ifølge Energistyrelsen kan varmeforbruget i helt ens huse svinge med op til 300 procent på grund af forskelle i beboernes energivaner og livsstil.