Hyllested: Knaster i tog-aftale

Enhedslisten er ikke parat til at underskrive det udkast til en aftale om togfonden. De afgørende forhandlinger mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Enhedslisten begynder kl. 17.

Det nuværende udkast til en aftale om togfonden er ikke fyldestgørende nok, siger Esbjerg-politikeren Henning Hyllested fra Enhedslisten.

Det er dog ikke en ny jernbane til Billund Lufthavn eller en milliard-investering i en togbro over Vejle Fjord, som Enhedslisten er imod.

Udkastet indeholder derimod ikke en klar formulering omkring Ringsted. Og det kæmper Enhedslisten for at få med.

Ringsted bliver nemlig ikke en af de stationer, hvor de nye superlyntog, der sikrer timedrift mellem København, Odense, Aarhus og Aalborg, skal stoppe, men det bør ændres, mener transportordfører Henning Hyllested (EL).

- Ringsted er et trafikknudepunkt for Sjælland, og hvor blandt andet togene fra Sydsjælland, Lolland og Falster kommer ind. Og det vil være naturligt, at de bliver koblet op på timemodellen, siger Henning Hyllested.

I den lækkede aftale er regeringen kommet Enhedslisten i møde på flere punkter. Blandt andet får den regionale togtrafik et boost, så folk fra yderområderne nemmere kan komme til de stationer, hvor de nye superlyntog stopper.

Dertil kommer et øget fokus på godstrafikken.

Der er blandt andet lagt op til forbedret adgang til havnen i Hirtshals i Nordjylland, hvortil der sejles en del gods fra Norge, som i dag bliver fragtet videre i lastbil.

Togfonden indeholder 28,5 milliarder kroner, som regeringen, Dansk Folkeparti og Enhedslisten er enige om at hente ved en ændret beskatning af de selskaber, der henter olie op af undergrunden i Nordsøen.