I dag bliver det afgjort: Skal der vindmøller til Kastrup Tiset Enge?

På aftenens byrådsmøde i Haderslev skal politikerne stemme om, hvorvidt der skal gives tilladelse til vindmøller.

OPDATERET: Byrådet har netop stemt om planerne. Det blev til 0 vindmøller. Læs mere her. 

Skal der stå 25 vindmøller ved Kastrup Tiset Enge eller ej?

Det spørgsmål fylder meget for rigtig mange borgere, der kan blive berørte af vindmøllerne. Hele projektet har medført mere end 2000 protester. I dag skal der tages stilling til, om den oprindelig lokalplan og kommuneplantillæg for op til 39 vindmøller skal godkendes eller forkastes, og om der muligvis skal rejses færre vindmøller.

Planerne om vindmøllerne har været undervejs i flere år. I første omgang så det ud til, at vindmølleparken havde politisk opbakning. Men det varede, indtil protesterne blev så massive, at Socialdemokraterne ikke længere ville være med. Arbejdet var trukket ud, og vindmølleparken var for stor, mente de i Socialdemokratiet.

Tilbage i juli sagde Henrik Rønnow, der er gruppeformand for Socialdemokratiet i Haderslev, følgende til TV SYD:

- Vi kommer ikke til at lægge stemmer til de 39 vindmøller. Vi skal væsentlig ned i antal. Måske ned på størrelsesordenen 10-15 styk.

quote

Jeg kan ikke sige det hele, men der er hvert fald et overvejende flertal for at sige nej til 39 vindmøller.

H.P. Geil, borgmester i Haderslev, Venstre

På den ene side var der ikke opbakning til de oprindelig planer, men samtidig var der en åbning for at lave en mindre vindmøllepark. Tilbage i starten af august lignede det, at vindemølleparken aldrig ville komme op og stå. Og det skabte glæde hos flere borgere.

Radikale Venstre har rejst et nyt forslag om at rejse 25-29 vindmøller. Også Dansk Folkeparti og Enhedslisten er kommet med alternative forslag.

Men i aften skal det endelig slag slås. På byrådsmødet, der er startet kl. 17.00, skal politikerne som noget af det første diskutere vindmølle-sagen. TV SYD snakkede tidligere i dag med borgmester H.P. Geil.

- Jeg kan ikke sige det hele, men der er hvert fald et overvejende flertal for at sige nej til 39 vindmøller, siger borgmesteren til TV SYD.

Han kan ikke udelukke, at det hele ender med nul møller. Men han har sig egen holdning klar, når han sidder i byrådssalen.

- Jeg stemmer nej til 39 vindmøller, men ja til 25. Jeg tror, at 25 vindmøller kunne være et kompromis, siger H.P. Geil til TV SYD.

TV SYD følger resultatet fra byrådsmødet.