I Haderslev laver plejecentrene selv maden

De ældre borgere i Haderslev Kommune får ikke maden leveret udefra. De får frisksmurt smørrebrød og mad fra det plejecenter, hvor de bor.

Mens ældre borgere på plejecentrene i nogle kommuner får leveret den vakuumpakkede mad udefra fra et central køkken, har politikerne i Haderslev Kommune valgt en anden løsning.

Allerede den 1. januar 2013 begyndte alle plejecentre selv at lave mad til beboerne i stedet for at få maden leveret. For eksempel på Plejecenter Kong Frederik IX i Haderslev.

Her bor 10-14 ældre i hvert leve-bo-miljø. De kommer jævnligt forbi køkkenet og får en snak med køkkenpersonalet om maden, som bliver lavet fra bunden af gode råvarer.

De fleste ældre, der bor i eget hjem, modtager mad fra Fælleskøkkenet Elbo I/S. Det ejes og drives af fire kommuner: Kolding, Fredericia, Middelfart og Haderslev.

- Vi har på sidste udvalgsmøde prøvesmagt maden fra Elbo-køkkenet, og vi var godt tilfredse. Men udover den gode smag har vi fokus på oplevelsen og stemningen ved måltidet, da det er et vigtigt element i forhold til de ældres appetit, fortæller formand for Voksenudvalget Holger Mikkelsen.

Som på plejecentrene kan de ældre i eget hjem få hjælp til at smøre deres smørrebrød, men det sker altid samme dag, som det skal spises. Ved at maden bliver smurt i borgernes hjem, er der mulighed for at snakke med hjemmehjælperen om, hvad der skal på brødet.