I weekend'en bliver benzinen for alvor dyr

Benzinprisen sætter kedelig rekord i weekenden

Benzinselskabet Statoil varsler stigninger både lørdag og søndag.
Dermed vil en liter 95 oktan stige til 11,92 kroner - 4 øre mere end rekorden fra 2008.

Fredagens pris på 11,82 kroner stiger lørdag med 7 øre til 11,89 kroner. Derefter kommer yderligere tre øre til søndag.

- Når vi udregner prisen, handler det koldt og kynisk om, hvad olien koster i markedet og hvordan dollarkursen ser ud, siger Peter Rasmussen, olieanalytiker ved Statoil.

Den stigende pris skyldes både højere priser på produktet og en højere dollarkurs. Dollaren ligger således 20 procent højere end ved 2008-rekorden.

- Samtidig ser vi en ganske kraftig vækst i Asien, specielt Kina, og gode jobtal fra USA. Det giver tro på en vækst, der er kommet for at blive, og dermed større efterspørgsel og højere priser, siger Peter Rasmussen.

Grundlæggende ser det ud til, at man er tæt på at nå den maksimale kapacitet i oliesystemet, hvor både produktion, raffinering og transport af olie er afgørende flaskehalse.

- På lidt længere sigt må vi forvente, at de høje priser er kommet for at blive. Tiden med en pris på 8,50 kroner for en liter benzin kommer nok ikke tilbage, mener Statoil-analytikeren.

Han mener, at olieprisen kan bevæge sig op omkring 12,25 kroner. I Danmark dæmpes stigningen i benzinprisen dog af, at en stor del af prisen ved standeren skyldes afgifter og moms.
Ifølge Peter Rasmussen er en oliepris på 75 dollar skæringspunkt for, hvornår det kan betale sig at åbne nye oliekilder.
Prisen ligger nu på 95 dollar. Det vil dog tage nogen tid, før nye felter får betydning for udbuddet.