Ida Auken vil gøre Vadehavet til verdensarv

Miljøminister beder Tønder, Esbjerg, Varde og Fanø kommuner om støtte til at få Vadehavet med på FN-liste over Verdensnaturarv

Den danske del af Vadehavet bør være en del af Jordens samlede naturarv, mener miljøminister Ida Auken (SF).
Hun vil nu spørge de fire Vadehavskommuner Esbjerg, Tønder, Fanø og Varde, om de vil støtte, at Danmark søger FN-organisationen Unesco om at få Vadehavet med på listen over verdensarv.

Det område, hun foreslår udpeget, udgør i dag Vadehavets Natur- og Vildtreservat, som hovedsageligt ligger uden for digerne. Sådan er det også i Tyskland og Holland.
Miljøministeren forsikrer, at der ikke følger nye reguleringer af området med, hvis Unesco skulle vælge at godkende det danske Vadehav som naturarv.

Svend Auken forsøgte, men...

I 1990'erne forsøgte hendes morbror Svend Auken (S) som miljøminister at gøre det samme, men en bølge af voldsom lokal modstand satte en effektiv stopper for projektet.
Fiskere, landmænd og kommunalpolitikere ville ikke være med, fordi de frygtede indskrænkninger i deres råderet over området.

- For mig er det helt centralt, at man lokalt bakker op om så prestigefyldt en udpegning. Jeg tror, at tanken om så flot en udpegning har modnet sig de seneste knap 20 år, siger Ida Auken.

Velfungerende nationalpark

- Vi har fået en velfungerende nationalpark i området, og jeg fornemmer, at holdningen til udpegningen er vendt, siger Ida Auken.
Tysklands og Hollands del af det enestående naturområde er allerede udnævnt til verdensnaturarv under Unesco. Men udpegningen af Vadehavet slutter mod nord ved den danske grænse.

Først i offentlig høring

Det er Kulturarvsstyrelsen, der skal skrive ansøgningen til Unesco, hvis kommunerne siger ja. Det skal ske inden 1. februar 2013. Forinden skal ansøgningsmaterialet i offentlig høring.
/ritzau/