Fra sommerhus til soppebassin: Igen er Poul-Eriks fristed oversvømmet

Flere syd- og sønderjyder oplevede i går bølgeskvulp på helt tæt hold grundet stormfloden. For Poul-Erik Arpe kom vandet for tæt på: Ind i sommerhuset – igen.

Gummistøvler er nu påkrævet, hvis du vil besøge Poul-Erik Arpe og hustruen Mona i deres sommerhus.

quote

Det er skønt at være herude, men det er virkelig med bange anelser, når man hører, der kommer forhøjet vandstand.

Lone Balle Thaysen, sommerhusejer, Moshuse

Efter gårsdagens stormflod er deres tilflugtssted ved Bjert Strand i Kolding omdannet til et soppebassin.

Omdannelsen til soppebassin så parret ske, da de var i sommerhuset efter at have holdt nytårsaften der. Efter varslingen om de enorme vandmængder gik de ned til stranden og var med til at bygge et dige, der skulle holde på vandmasserne. Det hjalp, indtil vandet ikke kun kom fra stranden.

- Så lige pludselig kom det henne fra åen af, og så kom det bare så hurtigt, at man bare måtte ud af huset, fortæller Poul-Erik Arpe til TV SYD.

Endnu engang

Det er ikke første gang, at parrets sommerhus, Trio, bliver offer for en stormflod. Det skete også for to år siden, og da blev alt indvendigt pillet ned og totalrenoveret.

- Nu skal vi til det igen. Vi ved ikke, om det bliver helt så slemt. Nogle af tingene kan måske reddes.

Det håber Poul-Erik i hvert fald. Om noget kan reddes afgør mængden af fugt.

Nogle slap - denne gang

For to år siden var Poul-Eriks sommerhus ikke det eneste, der måtte bukke under for 2017-stormfloden. Et par kilometer væk i området Moshuse måtte flere sommerhuse også lide. Heriblandt John Schmidts og Lone Balle Thaysens.

- Nu snakkede de om sidste gang, at der nok ville gå 50 år, før det kom igen, men det gjorde det så ikke alligevel, erindrer John Schmidt.

Både Lones og Johns sommerhuse slap denne gang, men ærgrelsen over at skulle renovere sit sommerhus på grund af vandmasserne husker de begge.

Lone Balle Thaysen havde dækket indgangene til sit sommerhus med sandsække.
Lone Balle Thaysen havde dækket indgangene til sit sommerhus med sandsække.

Lones familie måtte bryde sommerhuset ned og bygge et nyt op i frygt for råd og svamp, mens John fik hævet sit sommerhus 24 centimeter i håb om, at vandet ikke kom igen. Og han tror på, at det er den løsning, der skånede dem denne gang:

- Hvis vi ikke havde fået det gjort, så havde det været det samme igen med gulvet, så det er jo heldigt nok.

Løsning skal erstatte bekymring

Selvom Lone slap denne gang, er hun stadig bekymret for sit sommer-hjem:

- Det er skønt at være herude, men det er virkelig med bange anelser, når man hører, der kommer forhøjet vandstand, og det så er så voldsomt, som det var for to år siden og i år her i går.

Overfor TV SYD nævner hun blandt andet kystsikring som en mulig foranstaltning, eller det at finde en løsning, så vandet i åen kan komme ud og lukkes af, når der er højvande. Poul-Erik håber, at snakken om et dige bliver realiseret.

For indtil da er der ikke meget andet at gøre end at krydse fingre:

- Vi håber jo på, at vi slipper trods alt, der er jo ikke andet at gøre. For vi kan jo stå her, når vandet kommer og ikke kan gøre noget. Sådan er det bare, lyder det fra John Schmidt.