Ignorerer undersøgelse om D-vitamin

Forskning på Vejle Sygehus viser, at danskerne lider af en katastrofal mangel på D-vitamin. Sundhedsstyrelsen mener, problemet er så beskedent, at folk selv kan løse det. Men det er forkert vurderet.

Overlæge Henrik Hey på Vejle Sygehus er chokeret. Sidste år påviste han, at 45 procent af helt normale danskere lider af mangel på D-vitamin. Alligevel siger Sundhedsstyrelsen nu, at det ikke er nogen grund til at gøre noget ved det. Vi skal blot spise den rigtige mad, så får vi D-vitaminer nok.

Ikke nok at spise sundt

Henrik Hey afviser, at raske danskere kan nøjes med at spise sundt - og tage moderat solbad om sommeren. Det er godt at spise fisk, men når vi tilbereder fisk, ødelægger vi de fleste D-vitaminer. Hvis vi skal have D-vitaminer fra solen, skal vi gå i sol det meste af dagen - undtaget mellem 12 og 15, når solen er direkte skadelig. 
  
Vejle-undesøgelsen bygger på 18.000 blodprøver fra alle aldersgrupper. Derfor forstår han ikke, at Sundhedstyrelsen mener, den ikke er relevant.

Formanden for Folketingets Sundhedsudvalg, Preben Rudiengaard (V),  er også forundret over Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Sunes nye liv

Mangel på D-vitamin er skyld i mange dårligdomme. Så der er samfunds-kroner at spare, hvis danskerne får nok af det vigtige vitamin.

Sune August Larsen har tre skoledage tilbage i Fredericia, før han skal til den afsluttende HTX-eksamen. Men for et år siden havde han store problemer med at følge med. Han havde mange sygedage og var træt.
Han blev indlagt på Vejle Sygehus med smerter i maven og ømme muskler, og en blodprøve afslørede, at han havde katastrofal mangel på D-vitamin.

Sune blev behandlet med store doser D-vitamin - og i løbet af en måned ændrede sygdomsbilledet sig. I dag er han sjældent syg, og han er en af bedste i klassen.

Sune Larsen har ikke ændret kost eller motionsvaner. Han sidder stadig meget ved computeren og overvejer at blive programmør. Så det er alene D-vitaminet, der har ændret hans liv.