Ikke kun glæde over fjernelse af afgift

Venstres sundhedspolitik er bombet tilbage til stenalderen med aftale om billigere sodavand, lyder kritik.

På Christiansborg glæder Venstre-toppen sig over, at det søndag lykkedes at fjerne afgiften på sodavand for at dæmpe grænsehandlen.

Men fra Venstres tidligere sundhedsordfører gennem 20 år, Jørgen Winther, er kritikken af aftalen hård. Venstres hensyn til grænsehandlen går ud over danske børns sundhed, siger han.

- Sundheden i Venstre har tabt stort med denne aftale, og jeg kan slet ikke forstå, at mit gamle parti støtter den. Vi havde ellers i partiet opnået en forståelse for, at sodavand med sukker er ligeså skadelig for unge som cigaretter, siger Jørgen Winther til Ritzau.

Den 68-årige Jørgen Winther er i dag medlem af regionsrådet i Region Midtjylland for Venstre. I sin tid som sundhedsordfører for Venstre frem til valget i 2007 kæmpede han blandt andet for rygeforbud og for, at afgifter på usunde varer som sodavand skulle sættes op.

En kamp, der ofte mødte modstand i Venstres folketingsgruppe. Alligevel endte det med, at der både er indført skrappere rygeregler og indtil søndag også afgifter på sodavand.

- Forebyggelsen er simpelthen bombet tilbage til stenalderen, og jeg savner sundhedselementet i aftalen. Det er skattefolkene i Venstre, der har vundet kampen, siger Jørgen Winther.

Spørgsmål: Men det bliver kun tre kroner billigere at købe 1,5 liter sodavand. Har det virkelig betydning for forbruget?

- Man ved, at alle afgifter har indflydelse på forbruget. Det gælder både, når man sætter afgifterne op, og når man sætter dem ned, siger Jørgen Winther.

Han opfordrer sundhedsminister Astrid Krag (SF) til at starte en kampagne for at gøre børn og deres forældre opmærksomme på, hvor skadelig sukkerholdig sodavand er.

- I og med, at sodavand bliver meget billigere, er det vigtigt, at forældrene bliver meget ansvarlige og begrænser børnenes sodavandsforbrug, siger Jørgen Winther.