Imam: Vi gør ikke nok

Vejle er en af de byer i Danmark, hvor radikaliserende kræfter har bedst fat. Imamerne skal gøre mere for at undgå radikalisering. Det siger en af Vejles egne imamer.

Imam Ibrahim Mawed er vant til at tale til Vejles muslimer, når han står for fredagsbøn i den østjyske by. Og han ved, at det, han fortæller videre til sin menighed, har stor betydning for deres tolkning af islam.

- Vi skal hjælpe dem til at gå i skole og universitet og blive gode borgere, nogen gode foirbillder for islam i det her fremmede land, siger Ibrahim Mawed til TV SYD.

Men kritikere mener ikke, at imamerne i Vejle gør nok for at forhindre, at unge muslimer bliver radikaliseret.

- Jeg mener, at imamer og moskeer svigter deres pligt, fordi de ikke advarer de unge nok mod de ekstremistiske elementer i det muslimske miljø, siger mellemøstekspert Ahmed Akkari til TV SYD.

Og det er den 19-årige gymnasieelev, Rafel Shamri, der arbejder for at undgå radikalisering i Vejle, enig i.

- Der er mange, der ikke tør at stille sig frem og sige: Prøv og hør - det, du gør, er forkert, siger hun.

Og Ibrahim Mawed mener heller ikke, han og hans kollegaer gør nok. Han fortæller, at udfordringen med radikalisering er kommet meget pludseligt.

- Jeg er med på, at vi gør det ikke nok, men det er fordi det er sket lige pludseligt, og lige pludselig er udfordringen blevet meget stor.

Radikaliseringen af de unge skal ifølge imamen først og fremmest bekæmpes med ord om den rigtige og fredelige tolkning af koranen.

Imamen fortæller, at han ikke har hørt om Muslimsk ungdomscenter, MUC, men han er meget bevidst om den trussel som de ekstremistiske, islamistiske kræfter udgør.

- Som vi har hørt det, så er der nogle steder, måske de kalder sig moskeer, hvor de tager fat i unge og forklarer, at de er i hellig krig og vi skal ned og kæmpe, siger Ibrahim Mawed.