Indsatte ”Karen” uddanner sig til drømmen – flere mure

Mange af de indsatte i danske fængsler har svært ved at læse, skrive og få et job. Men afsoningen kan bruges til at uddanne sig til en bedre fremtid.

Halvdelen af de indsatte har ikke uddannet sig efter 9. eller 10. klasse. Og 18 procent af dem forlod skolen allerede efter 8. klasse. Det viser de nyeste tal fra Kriminalforsorgen.

Derfor vil Statsfængslet Møgelkær mellem Juelsminde og Horsens gerne have mange indsatte til at uddanne sig.

- Det er vigtigt i vores samfund, hvor man ikke kan ret meget uden at have papir på det, siger uddannelsesvejleder i Statsfængslet Møgelkær, Lars Enevoldsen, til TV SYD.

Det kan en af de kvindelige indsatte nikke genkendende til. TV SYD kender hendes identitet, men hun vil gerne være anonym. Derfor kalder vi hende ”Karen”. Hun tager den tre år og ni måneder lange uddannelse til murer, mens hun afsoner sin lange straf for indsmugling af narkotika. Med andre ord: ”Karen” bygger mure – indenfor murene.

quote

Jeg har altid drømt om at designe mit eget hus. Men jeg har altid tænkt, at det kun er arkitekter, der gør det.

"Karen", indsat, Statsfængslet Møgelkær 

- Jeg har en uddannelse, når jeg kommer ud. Bagefter kan jeg være en del af samfundet på en ordentlig måde – og få betalt min gæld. Så kan jeg være ordentlig fri og udleve min drøm, forklarer ”Karen” til TV SYD.

For selvom hun er indsat, så fejler håbet og optimismen for fremtiden ikke noget.

- Jeg har altid drømt om at designe mit eget hus. Men jeg har altid tænkt, at det kun er arkitekter, der gør det. Men så kom jeg på rundvisning og hørte, at man kunne tage grundforløbet som murer.

quote

Det er et fristed, hvor de indsatte får mulighed for at indhente nogle af de papirer, man skal bruge udenfor.

Lars Enevoldsen, uddannelsesvejleder, Statsfængslet Møgelkær 

Afsoningen kan samtidig være en mulighed for ro i hovedet – og fred for fjenderne.

- Man er væk fra dem, der er efter en – og som man måske skylder noget. Det er et fristed, hvor de indsatte får mulighed for at indhente nogle af de papirer, man skal bruge udenfor, forklarer uddannelsesvejleder Lars Enevoldsen.

Nogle indsatte er selvstuderende som læser jura, hf eller økonomi. ”Karen” og andre indsatte uddanner sig dels i fængslets værksteder, dels på skoler udenfor murene.

Men selvom ”Karen” lever et liv bag murene, så er drømmen paradoksalt nok flere mure – til hende, hendes forlovede og deres mange kæledyr.

- Det skal være et murstenshus, selvfølgelig! Og så skal der også være en mur rundt om huset. Godt nok ikke helt så høj, men så der kommer så mange mursten som muligt, slutter ”Karen”.