Indstillet til pris for kamp mod radikalisering

Gymnasieelev fra Vejle indstillet til europæisk pris for at stå frem på TV SYD.

19-årige Rafel Shamri er blevet indstillet til Den europæiske borgerpris for sin indsats mod radikalisering af unge muslimer og for sit mod ved at stå frem på TV SYD.

- Jeg er både meget stolt og beæret, siger en glad Rafel Shamri til TV SYD.

Det er Christel Schaldemose, socialdemokratisk medlem af Europa-Parlament, der har indstillet gymnasieeleven fra Rosborg Gymnasium til prisen, der uddeles af Europa-Parlamentet. Prisen gives til borgere, der yder en ekstraordinær indsats for at fremme gensidig forståelse og integration mellem borgere i medlemsstaterne. I sin begrundelse skriver Christel Schaldemose blandt andet:

- Rafel Shamri yder en helt særlig og ekstraordinær indsats for at modvirke radikalisering. Hun kæmper for at forhindre hendes venner og omgangskreds i Vejle i at blive radikaliserede.

Det er hjerteskærende at høre Rafel Shamri fortælle om de bekendte, som hun har oplevet rejse til Syrien for at blive hellige krigere. At hun endda har turdet gøre det på en stor regional TV-station, TV SYD, hvor masser af mennesker har set og hørt hende, er kun endnu mere imponerende, skriver Christel Schaldemose.

Rafel Shamri stod frem, da TV SYD i slutningen af februar satte fokus på de kræfter, der radikaliserer unge muslimer i Vejle. Her fortalte den unge muslim, hvordan kampen mod radikalisering er blevet en hjertesag for hende. En kamp, hun blandt andet kæmper ved at have oprettet et fodboldhold for unge for at gøre dem mindre udsatte for de radikaliserende kræfter. Her fortalte hun også, at hun kender fire unge, der alene indenfor det seneste år er rejst mod hellig krig i Syrien, mens de boede i Vejle. Og at hun frygter den trussel, de udgør, når de vender hjem til Danmark igen.

- Rafels indsats er ikke bare modig, den er også nødvendig. De radikale miljøer er hermetisk lukkede for omverdenen. Derfor kræver det et ufatteligt mod, når man som 19-årig stiller sig frem og siger fra, begrunder Christel Schaldemose videre.

Indstillingen til Den europæiske borgerpris giver Rafel Shamri fornyet energi i hendes kamp mod radikalisering, fortæller hun til TV SYD.

- Det er meget inspirerende, at få den store anerkendelse. Det giver mig ekstra kraft til at hjælpe unge mennesker til en bedre fremtid. Jeg føler, at det ikke kun er mig, der er blevet indstillet men alle, der kæmper for de unge. Jeg håber, at anerkendelsen kan få flere muslimer til at stå frem og tage et ansvar. De unge drenge skal have flere forbilleder fra det muslimske miljø.

Christel Schalemose er enig.

- Vi har i EU brug for, at kvinder som Rafel tør stå imod. Hun fortjener at blive anerkendt for sit mod og sin indsats med European Citizen´s Prize 2015, slutter Christel Schaldemose sin begrundelse.

Hvis Rafel Shamri får prisen, bliver hun i givet fald den første dansker, der får anerkendelsen. Prisen bliver uddelt af en komitè med Europa-Parlamentets formand i spidsen. Det sker til oktober i enten Strasbourg eller Bruxelles.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.

Fakta om European Citizen´s Prize:

Prisen uddeles hvert år. Maksimum 50 europæere kan modtage prisen ved den årlige uddeling. Der medfølger udelukkende hæder med prisen. Det forventes at årets prisvindere vil blive udråbt i september, med fælles overrækkelse i Bruxelles i oktober 2015. Prisen blev første gang uddelt i 2008. Endnu har ingen dansker vundet European Citizen´s Prize.