Ingen fangst ved grænsen

En ung hollandsk kvinde og hendes brune labrador var lidt i klokken halv elleve de første til at blive stoppet ved debuten for den forstærkede toldindsats ved grænsen til Tyskland.

Ved Frøslev stod tolderne uden fangst efter den første times undersøgelser af en håndfuld biler, mens trafikken rullede langsomt forbi toldstedet uden dog at måtte holde helt stille i kø.

Bortset fra en stor forsamlet flok danske og udenlandske pressefolk var det ifølge hovedpersonerne selv samme procedure som i årevis, hvor tolderne i forvejen fra tid til anden har stået og lavet stikprøver blandt de bilister, som toldernes såkaldte spottere udser sig.

- Jeg har lavet det samme her i 10 år. Der er ingen forskel, forklarede en tolder over for tysk fjernsyn, der ligesom den øvrige, internationale presse var alarmeret til begivenheden med billeder af grænsebomme på nethinden.

Han udgjorde aktionsstyrken ved Frøslev sammen med 12 kolleger og sporhunden Luna, der kan finde narko og våben.

Kriminelle er bifangst

Fakta er, at forstærkningen ved landegrænsen er på foreløbig 35 mand, som også skal tjekke lufthavne og havne i hele Region Syd. Altså inklusive Fyn. Og det vil kun ske ved kortvarige stikprøveaktioner.

- Kontrollen bliver ikke så meget mere intensiveret, som det er gjort til, konstaterer Skats chef for toldkontrollen i hele Danmark, Erling Andersen, som også var til stede i Frøslev på førstedagen.

Heller ikke om to år, når toldvæsnet er tilført i alt 98 flere toldere i hele landet, og der altid vil være toldere på vagt ved landegrænsen, bliver der tale om permanente kontroller.

- Det vil vi slet ikke få folk nok til. Selv om der er en mand på vagt om natten ved Frøslev, så kan det være, at han skal køre baglandspatrulje inde i landet, siger Erling Andersen.

Kriminelle vil være en bifangst, fordi toldvæsnet kun har bemyndigelse i den danske toldlov og Schengen-reglerne til at tjekke for smuglergods og illegale varer.

- Vi kan jo ikke stoppe folk med den begrundelse, at de ser ud til at ville begå noget kriminelt. Men hvis vi opdager menneskesmuglere eller våben, så tilkalder vi politiet. Og vi forventer, at den øgede toldkontrol vil have flere politisager som følge, siger Erling Andersen.