Ingen udsigt til politisk handling

Folketingsmedlemmer valgt i Esbjerg er forbløffede over resultatet af TV SYD's undersøgelse, men det er de færreste, der vil gribe politisk ind.

De Esbjerg-valgte Folketingsmedlemmer er alle enige om, at det er forbløffende og fuldstændig uacceptabelt at to tredjedele af ingeniørstuderende i København svarer nej til, om de er villige til at flytte til Esbjerg.

Men når det kommer til konkrete politiske initiativer, hører enigheden op. TV SYD har talt med fem af de seks MF'ere, der valgt i Esbjerg, og her er det kun Marie Krarup, der konkret nævner politiske initiativer, der kan sende ingeniører til det hungrende erhvervsliv i Esbjerg.

- Man kunne give dem et fradrag i studielånet, hvis de flyttede. Så kunne man også give et fradrag per barn, de måtte have. Altså en skattelettelse, siger Marie Krarup (DF).

Finansminister Bjarne Corydon henviser til de kommende reformer, der skal vedtages.

- Nu kommer der et forhandlingsforløb, hvor vi kikker på en masse af de ordninger, vi har, i forhold til ret, pligt og job. Så kikker vi på de forslag, der er på bordet, siger finansministeren til TV SYD.

Venstre-kvinden Ulla Tørnæs mener, det er oppe i de studerende hoveder, indgrebet skal ske.

- Det drejer sig først og fremmest om en holdningsændring. Det er ikke så slemt at bo i Esbjerg. Jeg har selv prøvet det, siger hun.

Hun understreger desuden, at undersøgelsen er lavet blandt ingeniørstuderende. Havde det været ledige ingeniører, der sagde nej, mener hun, der i den nuværende lovgivning allerede står klart, at man skal være til rådighed for arbejdsmarkedet.

Lotte Rod, der er medlem af det radikale regeringsparti, mener ikke, man skal tvinge nogen til at tage et arbejde. Derimod skal Esbjerg være bedre til at brande sig selv.

Enhedslistens Henning Hyllested - mangeårig havnearbejder-formand i Esbjerg - mener, det virksomhedernes problem, og at de må sig mere attraktive.

- Jeg kan ikke helt se, at det er staten der skal ind og feje op, siger han.