Ingeniørbranchen mangler arbejdskraft - alligevel er mange nyuddannede ledige

I år 2025 vil Danmark mangle 13.500 ingeniører eller naturvidenskabelige kandidater, vurderer ingeniørforbundet IDA. Trods det, så kæmper unge nyuddannede med høj arbejdsløshed.

Arbejdsløsheden blandt ingeniører er kun på 2,6 procent, men den er seks gange så høj, 16,9 procent, blandt nyuddannede og unge ingeniører. 

Det giver en lidt af en udfordring for et ingeniørfirma på charmeoffensiv. 

Morten Dahlgaard går 1. g på Tørring Gymnasium, og selvom det endnu varer nogle år før han er klar til arbejdsmarkedet, så ved han godt, hvad der er allervigtigst, når der skal vælges uddannelse.

- Det må være, om det overhovedet er muligt at få et job her i landet, siger Morten Dahlgaard.

Dermed peger Morten Dahlgaard på en af de udfordringer, som både ingeniøruddannelserne og virksomheder som Rambøll lige nu står med. For selvom der hele tiden bliver fortalt om manglen på ingeniører, så står stadig flere nyuddannede idag uden et arbejde.

Derfor er det også lidt en udfordring, når charmen skal skrues på overfor de unge, der på den ene side hører om stor mangel på arbejdskraft, men som også i stigende grad oplever at blive valgt fra, når der skal ansættes nye medarbejdere.

Hos Rambøll i Vejle erkender de da også, at ingeniørbranchen skal være bedre til at lukke de unge nyuddannede ingeniører ind i varmen, hvis det skal lykkes at få flere til at vælge ingeniørvejen i fremtiden.

- Vi skal være meget bedre til at lukke praktikanter ind, det tror vi på også kan hjælpe på problemet, siger Søren Sandberg, der er markedsdirektør i Rambøl.

Om Morten Dahlgaard vælger ingeniørvejen, ja det ved han endnu ikke. Men han er helt sikker på, at der skal være bedre udsigt til at få et arbejde - også for nyuddannede ingeniører.