International oliekrise: Tusinder af job i fare i Esbjerg

De mange fyringer i offshore-branchen efter olieprisen styrtdyk har ramt Esbjerg. Tusinder af job i fare i Danmarks femtestørste by

Mens mange danskere jubler over billigere olie og benzin, så er der noget mindre begejstring at spore i energimetropolen Esbjerg.

Her kan oliekrisen mærkes på antal overnattende gæster på hotellerne. Antal gæster på restauranterne. Antal kunder hos Taxa.

- Hvis vi sammenligner de første tre måneder af 2015 og 2016, så har vi en omsætningsnedgang på 8 procent. Det betyder, at vi må overveje at have færre biler og færre ansatte i virksomheden, siger Torben Kirketerp, formand for Esbjerg Taxa.

DONG lukkede for nylig Hejrefeltet. Her forsvinder formentlig 500 esbjergensiske arbejdspladser. Nu truer Mærsk med at lukke Tyra-feltet. Endnu 500 jobs risikerer at forsvinde ud af Danmarks femtestørste by.

Ialt regner ekspert i offshorebranchen, Morten Hahn-Pedersen, Esbjerg, med at der siden en opgørelsen fra Esbjerg Erhverv i 2013 er forsvundet cirka 2.000 arbejdspladser.

Det kan blandt andet mærkes hos AMU Vest i Esbjerg. Her har de såkaldte "Nordsø-kurser" været godt booket ud med folk, der ville uddannes til at arbejde på boreriggene i Nordsøen. Men sådan er det ikke mere.

- Vi har over et år mistet 20 procent af skolens samlede aktivitet på grund af de kursister, der altså ikke længere deltager på vores Nordsø-kurser. Og det kan mærkes, siger direktør på AMU Vest, Torben Pedersen.

Også i Esbjerg Lufthavn kan oliekrisen mærkes. Der er færre helikopterture mellem lufthavnen og boreriggene i Nordsøen.

Selv på Esbjerg International School, der har ret mange udenlandske og danske elever hvis forældre arbejder i offshore-branchen, har mærket det. Først ved at få færre elever, men da oliekrisen er international har man også været genenm fyringer i udlandet. Derfor er en række danske offshore-folk kommet hjem og har sendt deres børn på den internationale skole.

- Først var vi bekymrede, fordi vi fik færre børn end forventet på skolen, men nu har vi faktisk flere elever, end vi regende med. Og det er dejligt, siger Head of School, Timothy Veale.