It-uddannelse for autister en succes

En it-uddannelse for autister - udsprunget i Vejle - skaber begejstring hos flere virksomheder, viser en ny rapport fra Danmarks Evalueringsinstitut.

Lærerne og eleverne på Nørremarksskolen får gode råd om alt fra computerfejl til netværksproblemer af 21-årige Glenn Christensen.

Han er it-medarbejder på skolen, og samtidig lider han af aspergers syndrom, der ifølge ham selv er en "lillebror" til autisme.

Hurtige foran computeren

- Det betyder, at jeg er lynende intelligent på nogle områder, mens jeg på andre områder ikke er så hurtig i vendingen, forklarer han.

Et af de områder, hvor han og mange andre med aspergers syndrom ofte er meget hurtige i vendingen - også hurtigere end de fleste personer uden diagnosen - er foran computeren.

Begejstrerede

Den styrke bruger it-uddannelsen AspIT til at gøre aspergere til computergenier for danske virksomheder. Og en ny rapport fra Danmarks Evalueringsinstitut EVA viser, at virksomhederne er begejstrede for dimittenderne fra AspIT-uddannelsen.

- Virksomhederne får løst nogle opgaver, som de ellers ikke ville få løst, og samtidig tager de et socialt ansvar, som mange af virksomhederne lægger stor vægt på, siger konsulent Peter Toft, der står bag rapporten.

Ud på arbejdsmarkedet

Han fremhæver samtidig, at uddannelsen er unik, fordi aspergers syndromet bliver til et plus i en tid, hvor flere og flere unge får stillet forskellige diagnoser.

- Det betyder, at flere kommer gennem uddannelsessystemet og ud på arbejdsmarkedet. AspIT betragter aspergers syndromet som en styrke og udnytter aspergernes interesse for computere positivt, siger han.

Arbejde i stedet for pension

En stor del af de op mod 20.000 danskere med aspergers syndrom får eller ender på førtidspension, når de er færdige med skolen, fordi de ikke kan passe et normalt arbejde.

Glenn Christensen har også haft svært ved at komme gennem folkeskolen og forsøgt sig på teknisk skole, indtil en studievejleder gjorde ham opmærksom på AspIT uddannelsen. Han er glad for, at han nu kan arbejde i stedet for at få førtidspension.

- Når jeg går på arbejde, føler jeg, at jeg gør en forskel, fordi der er noget, jeg er god til. Samtidig kommer lærerne tit og siger til mig, at det er et fantastisk stykke arbejde, jeg laver her, siger han.

Startede i Vejle

Glenn Christensen har været i praktik på Nørremarksskolen som it-medarbejder i halvandet år og har nu søgt om at blive ansat i et fleksjob samme sted.

AspIT uddannelsen startede i Vejle og har nu afdelinger otte steder i landet.

Fakta om AspIT-uddannelsen:

 * Er en særligt tilrettelagt treårig ungdomsuddannelse for unge med Aspergers syndrom.
 * Udbydes inden for rammerne af loven om ungdomsuddannelse til unge med særlige behov.
 * Giver unge autister med særlig interesse og talent for it mulighed for at tage en erhvervsrettet uddannelse inden for it-området.
 * Foregår på små hold med fire til otte elever.
 * Findes på erhvervsskoler i København, Odense, Rønne (fra 1. januar 2011), Esbjerg, Vejle, Skive, Århus og Aalborg.
 Kilde: Danmarks Evalueringsinstitut, EVA.