Itsikkerhedsekspert: Forbrugerne skal tage ansvar

Det er ingen overraskelse for Rasmus Theede, formand for Rådet for Digital Sikkerhed, at overvågningskameraer i blandt andet institutioner bliver overvåget. Han opfordrer til, at forbrugerne taget et ansvar.

Der er hundredevis af danske overvågningskameraer frit tilgængelige på nettet, og en del af disse sidder i daginstitutioner, ungdomsklubber og skoler, hvor internetbrugere fra hele verden kan se med. Det overrasker ikke Rasmus Theede, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed.

- Der er mange kameraer tilgængelige, og vi har påtalt det længe. Funktionaliteten i kameraerne gør, at de er let tilgængelige. Danskerne har en stor tillid til internettet og producenterne af kameraerne, siger han til TV SYD.

Rasmus Theede sætter samtidig spørgsmålstegn ved, om institutionerne overhovedet behøver overvågningskameraer.

- Som far til tre vil jeg selvfølgelig sige, at det er for dårligt, at institutioner ikke har bedre styr på sikkerheden. Man kan samtidig sætte spørgsmålstegn ved, om de overhovedet skal overvåge? Man skal jo overveje, om risikoen for misbrug er større end gevinsten ved at bruge kameraerne, fortæller Rasmus Theede.

Vælger man at bruge overvågningsudstyr, så kommer han med tre overordnede råd til private og institutioner, der benytter sig af overvågningsudstyr.

- Forbrugerne skal tage ansvar, så de skal skifte password, overveje hvad de optager i hjemmet, og til sidst holde ens elektronik opdateret, så man undgår sikkerhedsbrister.

Rådet for Digital Sikkerhed har lavet ti råd til, hvordan du holder dig sikker på nettet. Læs dem her.