Jagter cyklister og knallerter

Politi over hele landet jagter cyklister, som bøjer færdselsreglerne, og knallerter, som kører hurtigere end de må. Kampagnen blev indledt med aktioner flere steder tirsdag morgen.

- F.eks. cyklister, der taler i mobiltelefon eller sms'er, fortæller lederen af færdselspolitiet i Sydøstjylland, Andreas Bryld Hansen. Det er nemlig ulovligt at tale i mobiltelefon, uanset, hvordan man transporterer sig.

Øjenkontakt er livsvigtig

Derimod er det loligt at høre høj musik - også når man kører på cykel eller knallart.

- Og de tohjulede er jo de"bløde traffikanter, så det kan få fatale følger, hvis man ikke ser sig for.

- Den der hurtige øjenkontakt til bilister er livsvigtig, siger Andreas Bryld Hansen.

Sydøstjyllands Politi vil også medbringe deres rullefelt. Så kan de på stedet afgøre, om en knallert er ulovlig eller ej. Baggrunden for den landsdækkende aktion er bl.a.. at politiet alene i 2009 havde 4833 sager med ulovlige knallerter, som kunne køre hurtigere end tilladt.

Løb tør for bøde-sedler

Starten på kampagnen blev særdeles trav for Københavns Politi. I løbet af aktionens første to timer løb betjentene tør for bødesedler.

- Vi har haft rigtig travlt. På den kontrol, jeg var ude ved, skrev vi cirka 40 bøder, før vi løb tør. Det var primært folk, der kørte over for rødt lys, men også nogle, der kørte på fortovet og i fodgængerfeltet, siger Mogens Knudsen fra Københavns Politi.

Han forklarer, at mange cyklister anser færdselsreglerne for kun at være vejledende.

- Jeg spurgte en cyklist, jeg havde stoppet, da han var på vej over for rødt lys, om han ikke havde set, at der var rødt. Dertil svarede han: 'Jo, men jeg kører jo på cykel'. Det viser meget godt den tankegang, der rører sig hos cyklister, og hvad vi er oppe imod, siger Mogens Knudsen.

40 pct. af alle uheld med cyklister sker i kryds uden lysregulering. Mange gange fordi cyklisterne ikke orienterer sig, inden de svinger ud - eller ikke orienterer sig ordentligt, fordi de er vant til, at der "ikke plejer at komme en bil".

Kampagnen vil vare hele ugen ud.