Jagter udlændinges skattefusk

13 ud af 42 virksomheder skal kontrolleres nærmere efter razzia på 16 byggepladser i Syddanmark. Razziaen gik målrettet efter udenlandske virksomheder og deres ansattes skattefusk.

- Vores fokus var rettet mod udenlandske firmaer og udenlandske arbejdere på byggepladser, specielt i sommerhusområder, fortæller Niels Peter Kristensen fra Skat Syddanmark.

Tip om udlændinge

- Vi havde på forhånd tjekket RUT (Register for Udenlandske Tjenesteudbydere) og udvalgt en række byggepladser, hvor der var anmeldt at arbejde blev udført af udenlandske firmaer. Desuden besøgte vi pladser, hvor vi havde fået et tip om, at der var udlændinge i arbejde uden at der var en RUT-registrering.

Konkurrenceforvridning

I regeringens oplæg til finansloven er der sat enstra penge af til at kontrollere - og inddrive - skat fra virksomheder, der ikke efterlever moms- og skatteregler. Ikke mindst overfor udenlandske firmaer.

- Hvis nogle kan undgå at betale skatter og afgifter og derved underbyde de regelrette virksomheder, bliver resultatet konkurrenceforvridning i byggebranchen, noterer Skat.

Fire hold

Fire hold fra Skat, Arbejdstilsynet og politiet slog til på Fyn, Sønderjylland og Sydvestjylland. De besøgte hver fire arbejdspladser.

Kontrollerne var primært rettet mod arbejdsudleje og dansk skattepligt, men omfatter også mistanke om sort arbejde og socialt bedrageri blandt de danske arbejdere.

Enkeltmands-firmaer

På de 16 byggepladser mødte kontrollanterne 42 virksomheder med sammenlagt 83 danske og udenlandske medarbejder. Og af de 42 virksomheder blev 13 udtaget til nærmere kontrol af Skat.
- Omkring halvdelen af de udenlandske byggearbejdere vi mødte, var ansat som lønmodtagere af danske firmaer. De resterende var enten udenlandske selvstændige erhvervsdrivende eller ansat i udenlandske virksomheder, siger Niels Peter Kristensen.

- Det kan godt overraske Skat, at så mange udlændinge er registreret som enkeltmandsvirksomheder uden ansatte, i stedet for at være hyret som almindelige lønmodtagere. Virksomhedernes kontrakter med den danske arbejdsgiver bliver nu gennemgået. Hvis de reelt set er lønmodtagere, skal den danske arbejdsgiver indeholde skat osv. af udbetalingerne for det udførte arbejde, fortsætter Niels Peter Kristensen.

Behov for fortsat indsats

Razziaen var den anden af i alt 12 planlagte aktioner. Og resultatet viser, at der fortsat er behov for indsats på området.